Importance and security of traditional food in the European union and in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
Przedstawiono wspólnotowe zasady ochrony prawnej produktów tradycyjnych i regionalnych oraz podstawowe informacje dotyczące stosowanych rozwiązań w prawie polskim. Zamieszczono również dane przedstawiające skalę ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych w poszczególnych krajach członkowskich.
EN
The essay describes the growing importance of the regional and traditionalfood in European Union. The first part of the essay presents European Community’s law protection of such products and basic information concerning Polish law regulations. The essay inserts also data regarding the protection of the regional and traditional food in the particular Member States.
Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
Bibliografia
Białasiewicz M. 2004: Europa kocha regionalne specjały. BOSS-Rolnictwo, nr II.
Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne, Nazwy Specyficznego Charakteru oraz lista Produktów Tradycyjnych. 2005: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa.
Ochrona produktów regionalnych w Unii Europejskiej. 2004: Biuletyn Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nr 7-8.
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 22 marca 2005 r. w sprawie wzoru wniosku o wpis na listą produktów tradycyjnych (Dz.U. Nr 58, poz. 509).
Stankiewicz D. 2005: Produkty regionalne i tradycyjne. Kancelaria Sejmu Biuro Studiów i Ekspertyz.
Ustawa z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. Nr 10, poz. 68).B