PL
Oznaczono efektywny rozkład białka w żwaczu (ERŻ BO) oraz strawność jelitową białka nieulegającego rozkładowi w żwaczu kiszonek z owsa, pszenżyta i jęczmienia, sporządzonych z roślin zbieranych w fazie kłoszenia, mlecznej lub mleczno- woskowej dojrzałości ziarna. W reprezentatywnych próbkach kiszonek oznaczono podstawowy skład chemiczny, zawartość skrobi, NDF, ADF i ADL oraz wskaźniki jakości kiszonek. Rozkład w żwaczu i strawność jelitową oznaczono odpowiednio metodą in situ oraz woreczków jelitowych na buhajkach przetokowanych do żwacza i dwunastnicy. Wraz z postępującą wegetacją roślin zbożowych z fazy kłoszenia do fazy mleczno-woskowej dojrzałości ziarna zmieniała się zawartość składników pokarmowych, głównie białka, włókna i skrobi w suchej masie kiszonek. Stwierdzono statystycznie istotny (p<0,01) wpływ gatunku zboża i fazy rozwojowej roślin na rozkład w żwaczu i strawność jelitową białka. ERŻ BO był największy w kiszonce z pszenżyta (91,8%), mniejszy w kiszonkach z jęczmienia (89,9%) i owsa (88,9%). Średni współczynnik strawności jelitowej białka nieulegającego rozkładowi w żwaczu wynosił 51,8%. Wysoki ERŻ białka kiszonek z całych roślin zbożowych powoduje, że udział białka trawionego w jelitach jest niewielki w stosunku do białka ogółem pobranego z całej dawki pokarmowej.
EN
The aim of the study was to determine the effect of stage of growth on effective ruminal protein degradability (ERD CP) and intestinal digestibility of by-bass protein of whole-crop barley, oat and triticale silages. The silages were made from plants harvested at heading (K), milk or milk-dough (MW) stage of growth. In silages the chemical composition as well as starch, NDF, ADF, ADL and quality indicators were determined. Additionally, protein ruminal degradability and intestinal digestibility of by-pass protein were determined on fistulated steers using nylon bag techniques (in situ and mobile nylon bag technique, respectively). Aging of plants from K to MW caused changes in chemical composition, especially in protein, fibre and starch concentration. The effects of cereal species and stage of plant growth on protein ruminal degradability and intestinal digestibility of by-pass protein were significant (p<0.01). The highest ERD CP was found for triticale (91.8%), lower for barley (89.9%) and the lowest for oats (88.9%). Average intestinal digestibility of by-pass protein was 51.8%. High ERD CP of whole-crop cereal silages is the main reason for the low amount of by-pass protein being digested in the intestines.