PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 10 | 3 |

Tytuł artykułu

Wpływ ekologizacji przedsiębiorstw mleczarskich na ich konkurencyjność

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Czynnikiem zwiększającym konkurencyjności przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego są. obok ceny i jakości produktu, również działania prośrodowiskowe. Przedsiębiorstwa mleczarskie, których działalność produkcyjna wykazuje duży wpływ na środowisko naturalne, muszą podejmować działania w zakresie gospodarki wodno-ściekowej, odpadami oraz ochrony atmosfery. Ekologizacja obok realizacji założeń polityki ekologicznej, może przyczynić się do wzmocnienia pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw.
EN
The activity of dairy companies is connected with a large interference to natural environment. The participation of these companies in national economy is remarkable and that's why the introduction of environmental changes in their case is veiy important for realization of sustainable development and ecological political of state. The examined companies show the huge degree of introduction proecological activities, particularly in water and wastes management. Only the big companies were engaged in changes related to atmosphere protection. The ecologisation process influenced on the competitiveness achieved by dairy companies. The companies which did not introduced environmental changes have declared the decrease of their competitiveness.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

3

Opis fizyczny

s.225-229,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Cavey A. 1997: Ochrona środowiska w przemyśle mleczarskim. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-c6b7f5c9-3912-4cb0-907c-ebab5b148a67
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.