1.DASZKIEWICZ Т., WAJDA S., 2002 - Jakość mięsa z tusz tuczników zaliczonych do klasy E, U i R w systemie klasyfikacji EUROP. Prace i Materiały Zootechniczne 13, 31-35.
2.KOĆWIN-PODSIADŁA M, KRZĘCIO E„ ZYBERT A., 2000 - Podstawowe parametry ilościowe surowca wieprzowego oraz ich wzajemne zależności z uwzględnieniem sezonu uboju na przykładzie pogłowia masowego. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 48, 233-240.
3.KOĆWIN-PODSIADŁA M„ ZYBERT A., KRZĘCIO E„ 2000 - Oddziaływanie masy tuszy ubijanych tuczników zróżnicowanych genotypem Hal na mięsność i wybrane cechy jakości mięsa. Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl., z. 5, 84-89.
4.LISIAK D., BORZUTA K., 2007 - Analiza zmian wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w pierwszym półroczu lat 2003-2007. Trzoda Chlewna 11, 59-61.
5.LISIAK D., BORZUTA K., 2009 - Analiza zmian wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w I półroczu lat 2003-2009. Trzoda Chlewna 8-9, 39-41.
6.LISIAK D„ PATER A., BORZUTA K„ 2006 - Analiza zmian wartości rzeźnej tusz wieprzowych oraz cen zakupów tuczników. Gospodarka Mięsna 5, 28-31.
7.ŁYCZYŃSKI A., POSPIECH E., 2003 - Wpływ czynników środowiskowych, występujących w różnych etapach produkcji na jakość pozyskiwanej wieprzowiny. Trzoda Chlewna 3,38-48.
8.ŁYCZYŃSKI A., POSPIECH E„ URBANIAK M., FRANKIEWICZ A., RZOSIŃSKA E., BARTKOWIAK Z., 2000 - Cechy rzeźne świń ubijanych przy różnej masie ciała. Roczniki Naukowe Zootechniki, Supl., 6, 181-185.
9.SKAŁECKI P., 2006 - Współzależności pomiędzy wynikami oceny tusz w systemie EUROP a ich rzeczywistą wartością rzeźną. Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska Lublin Polonia, Sectio EE, XXIV, 42, 313-318.
10.WAJDA S., DASZKIEWICZ Т., BORZUTA K„ 2004 - Jakość mięsa wieprzowego pochodzącego z tusz o różnej masie. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 72, 2, 185--191.
11.WINARSKI R., WAJDA S., 2009 - Fat thickness and the lorgest back muscle measurement of carcasses of fatteners slaughtered at different weight. Polish Journal of Natural Science, vol. 24, 2, 113-121.
12.www.statsoft.pl/textbook/stbasic.html
13.ZYBERT A., KOĆWIN-PODSIADŁA M., K.RZĘCIO E., 2001 -The influence of hot carcass weight on quantitative traits and lean meat content estimated according to method using in Polish Pig testing stations. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 10/51, Supl. 3, 252-255.
14.ZYBERT A., 2005 - Uzysk i jakość mięsa oraz wartość handlowa tusz zróżnicowanych masą i klasą mięsności według systemu klasyfikacji EUROP. Rozprawa doktorska. Akademia Podlaska, Siedlce.