Nowicki B. 1984. Zróżnicowanie Biologiczne Plasmodiophora brassicae Wor. w Polsce oraz Podatność Uprawianych Roślin Krzyżowych na Wykryte Patotypy Grzyba. SGGW-AR, Warszawa: 5-17.
Robak J. 1981.Występowanie kiły kapusty na glebach torfowych oraz jej zwalczanie metodami chemicznymi. Praca doktorska. SGGW, Warszawa, 107 ss.
Robak J. 1991. Zmienność patotypów Plasmodiophora brassicae Wor. występujących w Polsce i ich patogeniczność w stosunku do odmian i linii hodowlanych Brassica oleracea. Praca habilitacyjna nr 6. Instytut Warzywnictwa, Skierniewice, 61 ss.
Robak J. 2003. Choroby warzyw w 2003 roku. Hasło Ogrodnicze Nr 12, s. 108.
Robak J. 2008. Ochrona warzyw kapustnych przed chorobami. Hasło Ogrodnicze Nr 12. Program ochrony warzyw na rok 2008.
Staniaszek M., Robak J., Marczewski W. 2001. Detection of Plasmodiophora brassícae Wor. by bioassay and nested PCR methods. Veg. Crops Res. Bull. 54 (1): 131-137.
Walker J.C., Larson R.H. 1935. Calcium cyanamide in relation to control of cabbage. J. Agric. Res. 51: 183-189.