PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 542 | 2 |

Tytuł artykułu

Efekty programu SAPARD we wspieraniu rozwoju przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Results of SAPARD Programme in supporting the processing and marketing of agricultural and fish products in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy dokonano szczegółowej analizy efektów realizacji Działania 1. Programu SAPARD w Polsce pod nazwą Poprawa przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych, na tle zaplanowanych rezultatów tego działania. Podstawowym materiałem badawczym były dane pochodzące z Systemu Informacji Zarządczej oraz raportów monitoringu rzeczowego uzyskanych z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Realizacja tego Działania w odniesieniu do większości założeń w branży mleczarskiej, mięsnej i owocowo-warzywnej (poza planowanym wsparciem dla grup producenckich i branży rybnej) może być oceniana jako sukces.
EN
The paper presents a detailed analysis of the results of realization of Measure 1 within SAPARD Programme in Poland called „Improvement of processing and marketing of agricultural and fishery products in Poland”, against the background of previously planned results of this measure. The basic material consisted of the data from the Managerial Information System and monitoring and evaluation reports obtained from the Agency of Restructuring and Modernization of Agriculture and the Ministry of Agriculture and Rural Development. The realization of the Measure concerning a majority of objectives in the dairy, meat and fruit and vegetable branches (except the planned support for producer groups and fishery branch) may be estimated as a success.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

542

Numer

2

Opis fizyczny

s.977-988,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Rolnictwa Światowego i Doradztwa, Uniwersytet Rolniczy im.Hugona Kołłątaja w Krakowie, Al.Mickiewicza 21, 31-120 Kraków

Bibliografia

  • Bryła P., Domański T. 2005. The role in stimulating innovativeness among farms and food-processing firms in the Lodz Region, w: Technology policy and innovation. Trzmielak D., Urbaniak M. (Red.), Value-added Partnering in a Changing World, Innovation Center at the University of Lodz, Łódź: 303-309.
  • Drygas M. 2006. Podsumowanie realizacji programu SAPARD w Polsce, w: SAPARD w województwie małopolskim. Pod red. B. Barwacz i M. Bielówki, MOR ARiMR, Kraków: 5-16.
  • Droździel L., Obraniak-Chyż K. (Red.) 2007. ARiMR - trzy lata po akcesji. ARiMR, Warszawa: 200 ss.
  • Kania J. (Red.) 2003. Efekty i doświadczenia z wdrażania Programu SAPARD. MSDR zs. w AR w Krakowie, Fundacja Prasy i Książki, Warszawa: 129 ss.
  • Kania J. 2006. Rola programu SAPARD i innych programów przedakcesyjnych w rozwoju wsi i rolnictwa, w: SAPARD w województwie małopolskim. Pod red. B. Barwacz i M. Bielówki. MOR ARiMR, Kraków: 33-42.
  • Kania J. 2007. Doradztwo rolnicze w Polsce w świetle potrzeb i doświadczeń zagranicznych. Zesz. Nauk. AR 440, Rozprawy 318, Kraków: 201 ss.
  • Kania J. 2008. Razem możemy więcej, czyli jak wspólnie działać w grupach producentów rolnych. Zagadn. Doradztwa Roln. 4(55): 16-28.
  • Nurzyńska I. (Red.) 2008. Realizacja pomocy unijnej i krajowej w ARiMR. ARiMR, Warszawa: 40 ss.
  • Pomajda W., Drygas M. (Red.) 2004. ARiMR - dokonania i zamierzenia. ARiMR, Warszawa: 164 ss.
  • Raport 2007. Analiza wyników realizacji poszczególnych działań Programu SAPARD w świetle celów Programu oraz wpływ zmian społeczno-ekonomicznych na realizację Programu w latach 2002-2006. WYG International Sp. z o.o. IMC Consulting, Warszawa: 99 ss.
  • SAPARD 2004. Program Operacyjny dla Polski. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: 177 ss.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-c1c55d24-c99b-422c-9898-f133d5112361
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.