PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 544 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie lizyny pozornie strawnej do końca jelita cienkiego z pasz zawierających poekstrakcyjną śrutę rzepakową lub sojową przez rosnące świnie

Warianty tytułu

EN
Utilization of apparent ileal digestible lysine from diets containing rapeseed or soyabean meals by growing pigs

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania przeprowadzono na 48 loszkach w okresie wzrostu od 25 do 70 kg. Loszki żywiono mieszankami sporządzonymi ze zbóż i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (RSM; n=24) lub sojowej (SBM; n=24). Pasze były izoenergetyczne, zbilansowane pod względem najważniejszych aminokwasów (AA) egzogennych strawnych do końca jelita cienkiego, tj. lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. Świnie żywiono do woli lub dawkami ograniczonymi. Dzienne pobranie lizyny strawnej było zróżnicowane od 13,3 do 18,1 oraz od 12,7 do 17,4 g, odpowiednio dla świń żywionych mieszankami zawierającymi RSM lub SBM. Odłożenie białka i lizyny w ciele świń określono metodą ubojową. Dzienne odłożenie białka i lizyny w ciele zwierząt zwiększało się w miarę wzrostu pobrania lizyny strawnej w paszy, jednak tylko do ilości 17,5 i 16,4 g·dz⁻¹, odpowiednio w grupach żywionych paszą z RSM lub SBM. Współczynnik wykorzystania lizyny strawnej z mieszanek był największy (średnio 0,63) u świń pobierających najmniejszą ilość lizyny (średnio 13 g·dz⁻¹), a najmniejszy (średnio 0,57) u świń pobierających najwięcej lizyny (średnio 17,7 g·dz⁻¹). Współczynnik wykorzystania lizyny strawnej pochodzącej z mieszanek zbożowych z poekstrakcyjną śrutą rzepakową lub sojową był podobny (średnio 0,60), co wskazuje, że źródło lizyny strawnej w paszy nie wpływa na jej wykorzystanie przez rosnące świnie.
EN
The experiment was conducted on 48 gilts from 25 to 70 kg of body weight. Gilts were fed diets composed of cereals and rapeseed meal (RSM; n=24) or soyabean meal (SBM; n=24). The diets were isoenergetic and were balanced by supplementation with crystalline amino acids and contained similar amount of apparent ileal digestible lysine, methionine, threonine and tryptophan. The pigs were fed ad libitum or restrictively. Total daily intake of digestible lysine varied from 13.3 to 18.1 g when RSM diets were fed and from 12.7 to 17.4 g when feeding SBM diets. The body gain of protein and lysine was determined using the comparative slaughter method. Daily protein and lysine deposition increased along with increasing intake of digestible lysine, but only to the value of 17.5 and 16.4 g per day, for RSM and SBM diets, respectively. The utilization coefficient of apparent ileal digestible lysine was the highest (0.63) in pigs consuming 13 g lysine per day and the lowest (0.57) in pigs consuming 17.7 g lysine. The utilization coefficient of digestible lysine originating from diets containing cereals and RSM or SBM protein was similar (0.60). This indicates that the source of protein does not influence the efficiency of digestible lysine utilization.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

544

Opis fizyczny

s.63-70,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Przemiany Białka i Energii, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im.Jana Kielanowskiego, Polska Akademia Nauk, ul.Instytucka 3, 05−110 Jabłonna
autor
  • Zakład Przemiany Białka i Energii, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im.Jana Kielanowskiego, Polska Akademia Nauk, ul.Instytucka 3, 05−110 Jabłonna
autor
  • Zakład Przemiany Białka i Energii, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im.Jana Kielanowskiego, Polska Akademia Nauk, ul.Instytucka 3, 05−110 Jabłonna
  • Zakład Przemiany Białka i Energii, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im.Jana Kielanowskiego, Polska Akademia Nauk, ul.Instytucka 3, 05−110 Jabłonna

Bibliografia

  • AOAC 1995. Association of official analytical chemists. Official methods oj analysis. 15th Ed. Arlington, VA.
  • Batterham E.S., Andersen L.M., Baigent D.E., Darnell R.E., Taverner M.R. 1990. A comparison of the available and ileal digestibility of lysine in cottonseed and soyabean meals for grower/finisher pigs. Brit. J. Nutr. 64: 663-677.
  • Bikker P. 1994. Protein and lipid accretion in body components of growing pigs: effects of body weight and nutrient intake. Ph.D. Thesis, Wageningen Agricultural University, Department of Animal Nutrition, Wageningen (The Netherlands): 200 ss.
  • Buraczewska L., Gdala J., Wasilewko J., Buraczewski St. 1998. Zawartość białka związanego z frakcją włókna (NDF) a strawnośćjelitowa u świń białka i aminokwasów pasz rzepakowych traktowanych termicznie. Rośliny Oleiste 19: 175-186.
  • Buraczewska L., Wasilewko J., Fandrejewski H., Żebrowska T., Han K. 1999. Formulation of pig diets according to ileal digestible amino acid content. Livest. Prod. Sci. 52:13-24.
  • CVB 1995. Voedernormen landbouwhuisdieren. Central Veevoederbureau. CVB Report No. 18, Lelystad, August 1995 (The Netherlands).
  • Fuller M.F., McWilliam R., Wang T.C., Giles L.R. 1989. The optimum dietary amino acid pattern for growing pigs. 2. Requirements for maitenenance for tissue accretion. Brit. J. Nutr. 62: 255-267.
  • Grala W. 1998. Nitrogen utilization in pigs as affected by dietary induced losses of ileal endogenous nitrogen. Ph.D. Thesis, Animal Nutrition Group, Wageningen Institute of Animal Sciences, Wageningen Agricultural University, Wageningen (The Netherlands): 179 ss.
  • Kotarbińska M. 1971. The chemical composition of the body in growing pigs. Rocz. Nauk Rol. B 93: 129-135.
  • Langer S., Fuller M. 1996. The effects of excessive amounts of protein on lysine utilization in growing pigs. Brit. J. Nutr. 76: 743-754.
  • Mariscal-Landin G., Reis De Souza T.C., Parra J.E., Aquilera B., Mar B. 2008. Ileal digestibility of protein and amino acids from canola meal in weaned piglets and growing pigs. Livest. Sci. 116: 53-62.
  • Mnilk B., Harris C.I., Fuller M.F. 1996. Lysine utilization by growing pigs: simultaneous measurement of protein accretion and lysine oxidation. Brit. J. Nutr. 75: 57-67.
  • Ren J.-B., Zhao G.-Y., Li Y., Meng Q.-X. 2007. Influence of dietary lysine level on whole-body protein turnover, plasma IGF-I, GH and insulin concentration in growing pigs. Livest. Sci. 110: 126-132.
  • Seve B., Hess V. 2000. Amino acid digestibility in formulation of diets for growing pigs: present interest and limitation, future prospects, w: Aecent advances in animal nutrition. Gransworthy P.C., Wiseman J. (red.). Nottingham University Press, Nottingham: 167-181.
  • STATGRAPHICS CENTURION, VER. XV 2005. Statistical anaysis software.
  • Susenbeth A., Dickel J., Diekenhorst A., Hohler D. 1999. The effect of energy intake, genotype, and body weight on protein retention in pigs when dietary lysine is the first-limiting factor. J. Anim. Sci. 77: 2985-2989.
  • Susenbeth A., Schneider R., Menke K.H. 1994. The effect of protein and lysine intake on growth and protein retention in pigs. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 71: 200-207.
  • Wasilewko J., Buraczewska L., Fandrejewski H., Raj St. 1999. Skład aminokwasowy białka odkładanego przez rosnące świnie rasy Pietrain i linii 990 żywionych do woli. Sesja Naukowa Komsji Żywienia Zwierząt KNZ PAN „Potrzeby pokarmowe wysokowydajnych zwierząt fermowych”. AR w Krakowie: 263-267.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-bf9d7354-595e-4108-a535-4c53c8760d99
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.