PL
Badania przeprowadzono na 48 loszkach w okresie wzrostu od 25 do 70 kg. Loszki żywiono mieszankami sporządzonymi ze zbóż i poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (RSM; n=24) lub sojowej (SBM; n=24). Pasze były izoenergetyczne, zbilansowane pod względem najważniejszych aminokwasów (AA) egzogennych strawnych do końca jelita cienkiego, tj. lizyny, metioniny, treoniny i tryptofanu. Świnie żywiono do woli lub dawkami ograniczonymi. Dzienne pobranie lizyny strawnej było zróżnicowane od 13,3 do 18,1 oraz od 12,7 do 17,4 g, odpowiednio dla świń żywionych mieszankami zawierającymi RSM lub SBM. Odłożenie białka i lizyny w ciele świń określono metodą ubojową. Dzienne odłożenie białka i lizyny w ciele zwierząt zwiększało się w miarę wzrostu pobrania lizyny strawnej w paszy, jednak tylko do ilości 17,5 i 16,4 g·dz⁻¹, odpowiednio w grupach żywionych paszą z RSM lub SBM. Współczynnik wykorzystania lizyny strawnej z mieszanek był największy (średnio 0,63) u świń pobierających najmniejszą ilość lizyny (średnio 13 g·dz⁻¹), a najmniejszy (średnio 0,57) u świń pobierających najwięcej lizyny (średnio 17,7 g·dz⁻¹). Współczynnik wykorzystania lizyny strawnej pochodzącej z mieszanek zbożowych z poekstrakcyjną śrutą rzepakową lub sojową był podobny (średnio 0,60), co wskazuje, że źródło lizyny strawnej w paszy nie wpływa na jej wykorzystanie przez rosnące świnie.
EN
The experiment was conducted on 48 gilts from 25 to 70 kg of body weight. Gilts were fed diets composed of cereals and rapeseed meal (RSM; n=24) or soyabean meal (SBM; n=24). The diets were isoenergetic and were balanced by supplementation with crystalline amino acids and contained similar amount of apparent ileal digestible lysine, methionine, threonine and tryptophan. The pigs were fed ad libitum or restrictively. Total daily intake of digestible lysine varied from 13.3 to 18.1 g when RSM diets were fed and from 12.7 to 17.4 g when feeding SBM diets. The body gain of protein and lysine was determined using the comparative slaughter method. Daily protein and lysine deposition increased along with increasing intake of digestible lysine, but only to the value of 17.5 and 16.4 g per day, for RSM and SBM diets, respectively. The utilization coefficient of apparent ileal digestible lysine was the highest (0.63) in pigs consuming 13 g lysine per day and the lowest (0.57) in pigs consuming 17.7 g lysine. The utilization coefficient of digestible lysine originating from diets containing cereals and RSM or SBM protein was similar (0.60). This indicates that the source of protein does not influence the efficiency of digestible lysine utilization.