PL
W pracy porównano przeciwdrobnoustrojowe właściwości dwóch ekstraktów: metanolowego i wodnego otrzymanych z czosnku niedźwiedziego. Silniejsze działanie hamujące wzrost drobnoustrojów wykazywał ekstrakt otrzymany przy pomocy metanolu. Wykazywał on właściwości hamujące w stosunku do bakterii testowych (S. aureus ATTC 25923, B. subtilis ATTC 6633, E. coli ATCC 25922, P. mirabilis 14a PZH, S. enteritidis ATTC 13076) oraz grzybów (Cladosporium sp., A. niger ATCC 9142, R. nigricans, G. candidum, P. expansum ATCC 7861, C. lipolytica KKP 322, Mycoderma RI, S. fibuliger E ang.). Wodny ekstrakt z czosnku niedźwiedziego hamował wzrost tylko B. subtilis ATCC 6633 oraz grzybów R. nigricans, G. candidum, C. lipolytica KKP 322, Mycoderma RI, lecz w wyższym stężeniu niż metanolowy ekstrakt.
EN
The paper describes antimicrobial properties of both methanol and water extract from Ramsons. It seems that methanol extract shows more inhibitory activity against microbes than water extract. Methanol extract inhibited the growth of the following test bacteria: S. aureus ATTC 25923, B. subtilis ATTC 6633, E. coli ATCC 25922, P. mirabilis 14a PZH, S. enteritidis ATTC 13076) and fungi (Cladosporium sp., A. niger ATCC 9142, R. nigricans, G. candidum, P. expansum ATCC 7861, C. lipolytica KKP 322, Mycoderma RI, S. fibuliger E ang.). Water extract inhibited only the growth of B. subtilis ATCC 6633 and the following tested fungi: R. nigricans, G. candidum, C. lipolytica KKP 322, Mycoderma RI, and that at the concentrations higher than in the case of methanol extract.