PL
Przeprowadzono badania zawartości makro- i mikropierwiastków w solonych i marynowanych rybach. Wykonano analizy zawartości wapnia, fosforu, magnezu, sodu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, manganu, chromu, selenu, jodu i fluoru. Artykuł ten przedstawia ocenę korzyści dla zdrowia konsumenta, wynikających ze spożycia solonych i marynowanych ryb. Produkty te są bogatym źródłem jodu, fluoru, fosforu i selenu. Pozostałe składniki mineralne występują na niższym poziomie. Osoby ze skłonnościami do nadciśnienia powinny ograniczyć lub wyeliminować spożycie solonych ryb ze względu na duże ilość sodu.
EN
Studies of the content of micro- and macronutrients were conducted in salted and pickled fish. The following analyses were carried out: content of calcium, phosphorus, potassium, magnesium, copper, zinc, iron, manganese, chromium, selenium, fluorine, iodine. This article presents the estimate of benefit for health from consuming salted and pickled fish. These products are the rich source of iodine, fluorine, phosphorus and selenium. Other mineral components occurred at relatively lower levels. The persons with propensities to hypertension should limit or eliminate consuming the salted fish because of great amounts of sodium.