PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 11 | 4 |

Tytuł artykułu

Selen w artykułach spożywczych. Cześć 1. Napoje

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Selenium in food products. Part I. Beverages

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W krajowych naturalnych wodach mineralnych, napojach barwionych i sokach owocowych oznaczono śladowe zawartości selenu, wykorzystując 3 niezależne metody spektralne: 1) metodę absorpcyjnej spektrometrii atomowej (AAS), 2) metodę spektrofotometrii absorpcyjnej (UV-VIS), 3) metodę spektrofluorymetryczną (SF). W żadnej z badanych próbek napojów nie wykazano zwiększonej ilości selenu. Zawartość selenu w badanych próbkach maleje w następującym szeregu: soki owocowe > napoje barwione > naturalne wody mineralne. Zawartość selenu w badanych różnych próbkach wód nie przekracza wartości 10 g⋅l-1, rekomendowanej przez Światową Organizację Zdrowia.
EN
The aim of this study was evaluation of the content of selenium in natural mineral waters, juices and coloured beverages. In this work, the author determined trace quantites of selenium in food by three independent methods: 1) atomic absorption spectrometry (AAS), 2) spectrophotometry (UV-VIS), 3) spectrofluorometry (SF). None of the analysed samples contained elevated levels of selenium. The content of selenium in the examined samples decreases in the following order: juices > coloured beverages > natural mineral waters. The level of selenium did not exceed the WHO recommended amount of 10 g⋅l-1 in any of the analysed samples of water.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

4

Opis fizyczny

s.431-437,bibliogr.

Twórcy

  • Wyższa Szkoła Zawodowa Łódzkiej Korporacji Oświatowej, ul.Jaracza 70, 90-251 Łódź

Bibliografia

  • Arruda Marco A.Z., Gallego M., Valcarcel M. 1994. Determination of selenium in fruit juices by flow injection electrothermal atomization atomic absorption spectrometry. J. Anal. Atom. Spectrom., 9: 657-662.
  • Badora A. 2000. Selen pierwiastek znany i nieznany. J. Elementol., 5(3): 214-221.
  • Bryłka J., Jędrzejczak R., Weryńska M. 1998. Badanie zawartości selenu w dietach studentów. Żywność, Żywienie a Zdrowie, 1: 66-72.
  • Danch A. 1991. Selen - trucizna czy mikroelement? Problemy , 9: 20-21.
  • Gawłoska A., Masłowska J. 1999. Występowanie, rola biologiczna oraz charakterystyka metod oznaczania selenu w środkach spożywczych. Zesz. Nauk. Pł Chemia Spoż. i Biotech., 802 (60): 31-51.
  • Łoniewski I. 2001. Rola selenu w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Terapia, 6: 108.
  • Masłowska J., Gawłoska A. 1999. Ocena zawartości selenu w naturalnych wodach mineralnych dostępnych na rynku w Polsce. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość., 3(20): 109-120.
  • Masłowska J., Duda J. 1985. Polarograficzna metoda oznaczania śladowych ilości selenu w wodach pitnych i napojach. Bromat. Chem. Toksykol., 1(18): 11-16.
  • Masłowska J. 1993. Woda mineralna w Piaskach z ujęć odwodnień KWB „Bełchatów”. Węgiel Brunatny, 67: 9-11.
  • Micke O., Buntre J., Bruns F., Schuller P., Glatze M., Schonekaes K.G., Kisters K., Muche R. 2005. Selen w onkologii - pozycja obecna i perspektywa. J. Elementol., 10(1): 201-210.
  • PN-CO4 624/01 - 1976.
  • Pyrzyńska K. 2000. Związki selenu w środowisku naturalnym. Wiad. Chem., 54(1/2): 139-150.
  • Rozporządzenie MZiOS z dn. 3.05.1990 r. w sprawie warunków jakim powinna odpowiadać woda do picia i na potrzeby gospodarcze.
  • Rozporządzenie MZiOS z dn. 8.07.1997 r. w sprawie warunków sanitarnych przy produkcji i w obrocie naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód źródłowych oraz wód stołowych.
  • Rozporządzenie MZiOS z dn. 27.12.2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.
  • Rozporządzenie MZiOS z dn. 29.04.2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.
  • Sikorowska C. 1965. Selen w wodach wodociągowych w Polsce. Rocz. PZH, 1: 11.
  • Umińska R. 1990. Selen w środowisku człowieka. Rocz. PZH, 1(2): 25-34.
  • Wesołowski M., Ulewicz B. 2000. Selen - pierwiastek śladowy, niezbędny dla człowieka, występowanie, znaczenie biologiczne i toksyczność. Farm. Pol., 56(21): 1004-1019.
  • Wody mineralne, źródlane i zmineralizowane. Seminarium, Kraków, 10-11.11.1998.
  • Woźniak J. 1997. Selen - pierwiastek życia. Wiad. Ziel., 10: 14-16.
  • Zagrodzki P. 2000. Selen w żywieniu człowieka. Bromat. Chem. Toksykol., 3: 209-214.
  • Zagrodzki P. 2000. Selen w żywieniu człowieka. Cz. II. Suplementacja selenem - implikacje biochemiczne. Bromat. Chem. Toksykol., 4: 295-298.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-af7433c6-7cb4-4772-885a-bbd0fa6bb666
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.