PL
Spożycie soku grejpfrutowego może spowodować zaburzenie metabolizmu niektórych leków w wątrobie lub/i jelicie cienkim, a w konsekwencji wzrost ich stężenia we krwi, co może prowadzić do poważnego, nawet zagrażającego życiu zatrucia lekiem. Za wzrost stężenia leku we krwi odpowiedzialne są zawarte w soku grejpfrutowym niektóre flawonoidy i furanokumaryny. Substancje te są metabolizowane przez rodzinę enzymów cytochromu P-450. Celem analizy była ocena, jak często pacjenci narażeni są na występowanie interakcji pomiędzy żywnością a lekami, co z kolei stwarza możliwość wystąpienia różnorakich powikłań klinicznych. Wśród 481 badanych osób wyodrębniono grupy pacjentów zażywających leki mogące wchodzić w interakcje ze składnikami soku grejpfrutowego. Wśród 88 (18,3%) osób zażywających blokery kanału wapniowego - 13 (14,8%) popijało je sokiem grejpfrutowym lub spożywało grejpfruty w odstępie mniejszym niż 4 godziny od przyjęcia leku, co narażało te osoby na wystąpienie interakcji; wśród 88 (18,3%) osób zażywających lowastatynę lub symwastatynę - 14 (15,9%) i wśród 19 (3,9%) osób zażywających benzodwuazepiny - 1 (5,2%).
EN
The consumption of grapefruit juice may cause disorders of metabolism of certain drugs in liver or/and small intestine and, in consequence, an increase in their concentration in blood This may result in serious and even life-threatening drug poisoning (mainly, chamber disorder of heart rhythm). Certain flavonoids and furanocoumarins contained in grapefruit juice and metabolised by the family of cytochrome P-450 enzymes are responsible for such situation. The aim of study was evaluation of how frequently the patients may be endangered by the occurrence of interactions between grapefruit juice flavonoids and furanocoumarins and drugs metabolized in liver and small intestine. Among 481 randomly examined patients three groups were formed. These groups consisted of patients taking drugs which may interact with the components contained in the grapefruit juice. Among 88 (18.3%) patients taking calcium channel blockers, 13 (14,8%) washed them with juice or consumed grapefruits at an interval shorter than four hours from the moment of drug-taking, which made them exposed to the occurrence of interaction; among 88 patients (18.3%), 14 (15.9%) patients took lovastatine and simva- statine, and among 19 (3.9%) one (5.2%) patient took dibenzaepines.