PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 555 |

Tytuł artykułu

Przechowywanie zasobów genetycznych czosnku pospolitego (Allium sativum L.) w ciekłym azocie

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Long-term storage of garlic (Allium sativum L.) genetic resources in liquid nitrogen

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Do długoterminowego przechowywania zasobów genowych czosnku zastosowano metodę witryfikacji. Krioprezerwacji poddano obiekty czosnku tworzące i nietworzące pędów kwiatostanowych. Materiał badawczy stanowiły stożki wzrostu izolowane z cebulek powietrznych oraz roślin otrzymanych w kulturach in vitro. Stożki wzrostu wielkości 3-5 mm i średnicy ok. 2 mm traktowane były roztworem PVS3 (50% sacharoza, 50% glicerol), po czym bezpośrednio zamrażano w ciekłym azocie. Przeżywalność eksplantatów określano po 2 tygodniach od rozmrożenia, natomiast ostateczną regenerację po 10 tygodniach. Regeneracja eksplantatów uzyskanych z cebulek powietrznych wahała się od 24% do 83%, natomiast w przypadku stożków wzrostu izolowanych z roślin otrzymanych w kulturach in vitro od 0,23% do 33,3% i była uzależniona od genotypu.
EN
Cryopreservation by vitrification was used for a long-term storage of garlic germplasm. Bolting and non-bolting garlic accessions were cryopreserved. Shoot tips isolated from garlic bulbils and in vitro pantlets were used as plant material. Shoot tips about the size of 2-3 mm in length and about 1 mm in diameter were treated with PVS3 (50% sucrose w/v, 50% w/v glycerol) and then directly immersed in liquid nitrogen. Survival was observed 2 weeks after the cryopreservation and regrowth after 10 weeks. Bolting garlic accessions showed the regrowth percentages ranging from 24% to 83%, whereas non-bolting garlic accessions achieved regeneration rate between 0.23-33.3%. The regeneration after cryopreservation depended on the garlic genotype.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

555

Opis fizyczny

s.133-138,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Pracownia Zasobów Genowych, Instytut Warzywnictwa im.Emila Chroboczka, ul.Konstytucji 3 Maja 1/3, 96-100 Skierniewice
autor

Bibliografia

  • Ellis D., Skogerboe D., Andre C., Hellier B., Volk G. 2006. Implementation of garlic cryopreservation techniques in the national plant germplasm system. CryoLetters 27(2): 99-106.
  • Engelmann F. 2004. Plant cryopreservation: progress and prospects. In Vitro Cell. Dev. Biol.- Plant 40: 427-433.
  • Grajek W. 2001. Kultury roślinne w bioreaktorach. Biotechnologia roślin. Praca zbiorowa pod red. S. Malepszego. Wydawnictwo PWN, Warszawa: 87-132.
  • Keller J. 2005. Improvement of cryopreservation results in garlic using low temperature preculture and high-quality in vitro plantlets. CryoLetters 26(6): 357-366.
  • Kim H.H., Cho E.G., Вaеk H.J., Keller J., Engelmann F. 2004. Cryopreservation of garlic shoot tips by vitrification: effects of dehydration, rewarming, unloading and regrowth conditions. CryoLetters 25: 59-70.
  • Makowska Z., Keller J., Engelmann F. 1999. Cryopreservation of apices isolated from garlic (Allium sativum L.) bulbils and cloves. CryoLetters 20: 175-182.
  • Murashige T., Skoog F. 1962. A revised medium for rapid growth and bioassays with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant. 15: 473-497.
  • Volk G., Maness N., Rotini K. 2004. Cryopreservation of garlic (Allium sativum L.) using plant vitrification solution 2. CryoLetters 25: 219-226.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-ae4ece8a-63f3-4f69-b656-24fd52992016
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.