PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 13 |

Tytuł artykułu

Rola i znaczenie instytucji wspierających rozwój usług agroturystycznych na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Economical situation of analysed agrotourist farms Kujawsko-Pomorskie Province as an axample

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzone badania ujawniły, że rozwój agroturystyki musi i powinien być skoordynowany z działaniami instytucjonalnymi, które wydają się być niezbędne, by oferowana usługa miała charakter kompleksowy i profesjonalny. Bez odpowiedniego wsparcia różnych organów (władz lokalnych, stowarzyszeń agroturystycznych, Federacji i innych) ta pozarolnicza działalność gospodarcza nadal ograniczała się będzie do pojedynczych kwater. Wsparcia ankietowani oczekują głównie ze strony władz lokalnych, choć przyznali, że największą rolę przy uruchamianiu usługi odegrał Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Organ ten organizuje kursy, szkolenia, wystawy, konkursy oraz prowadzi działalność informacyjną i doradczą. Niemniej gospodarze dostrzegli na tym polu wiele niedociągnięć. Życzyliby sobie w przyszłości większej inicjatywy w pozyskiwaniu gości, pomocy w przygotowaniu ofert, organizowaniu wspólnych wystaw, czy systematycznego doradztwa. Pozytywnie ocenia się merytoryczne przygotowanie usługodawców do prowadzenia tego przedsięwzięcia. Korzystanie z fachowej literatury, czy wzorowanie się na doświadczeniach innych osób, zajmujących się agroturystyką, świadczy o znacznym ukierunkowaniu działań na fachowość. One to w połączeniu z działaniami instytucji pracujących na rzecz agroturystyki pozwolą wypracować ciekawsze oferty, mobilizować do przejawu większej aktywności, by poza przeciętność wykreować i zbudować swój nowy wizerunek.
EN
Conducted research showed, that the development of the agrotourism must be and should be coordinated with institutional actions. It seems to be essential for the comprehensive and professional character of offered services. Without suitable assistance of different kinds of agencies (for example: local authorities, farm tourism associations, federations, etc.), this non-agricultural business activity will be limited to individual lodgings. In the opinion of respondents, local authorities are expected to provide sufficient support, although they admitted that a Centre of the Agricultural Consulting had played the key role in the service activation. A Centre of the Agricultural Consulting organizes courses, workshops, exhibitions and competitions, as well as conducts advisory activities and provides information on the many topics related to the farm-based tourism. However, hosts noticed a lot of shortcomings on this field. They expect the greater initiative in recruiting guests and they would like to receive more help with preparing offers or organizing exhibitions and more systematic consulting. The preparation and abilities of contractors to this venture is positively assessed. The professionalism is confirmed by using specialist literature or following the example of the experience of other persons dealing with the farm tourism. This all, in combination with an effort of institutions working on the farm tourism development, will help to find more interesting offers and encourage to the greater activity to create and build a new image.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

13

Opis fizyczny

s.63-73,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Kształtowania i Ochrony Środowiska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Sucha 9, 85-796 Bydgoszcz
autor

Bibliografia

  • Breiman L., F J. H., Olshen R. A. & Stone C. J. Classification and regression tress. Monterey, CA: Wadsworth & Brooks/Cole Advanced Books & Software 1984.
  • Broniec J., Serocka K. Stan i możliwości rozwoju agroturystyki na terenie Dolnego Śląska [w:] Turystyka wiejska a rozwój i współpraca regionów, red. Z. Kryński. Prace naukowodydaktyczne,Zeszyt 15, Krosno 2005 s. 139.
  • Bury B. Pozaekonomiczne bariery rozwoju eko- i agroturystyki. [w:] Agroturystyka a problemy społeczne zatrudnienia, red. B. Bury. Wszechnica Konecka, Końskie 2002, s. 176.
  • Cichowska J. Czynniki rozwoju agroturystyki na obszarach o niższych walorach przyrodniczych. Rozprawa doktorska, pod kierunkiem dr hab. Macieja Drzewieckiego, UMK, Toruń, 2008,s. 144, 166, 251.
  • Dębniewska M. (red.). Rozwój agroturystyki i jej wpływ na przeobrażenia w rolnictwie i na wsi, cz. I uwarunkowania ekonomiczne, organizacyjne i prawne. Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2000, s. 19.
  • Hajduga M. Doświadczenia w zakresie rozwoju turystyki wiejskiej na przykładzie Nowosądeckiego Stowarzyszenia Agroturystyki [w:] Turystyka wiejska w perspektywie europejskiej. Materiały konferencyjne, KCDRRiOW Odział w Krakowie, Kraków 2000, s. 157.
  • Kutkowska B. Podstawy rozwoju agroturystyki, ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, Wrocław 2003 s. 175, 182.
  • Krzyżanowska K. Promocja w agroturystyce podejmowana przez kwaterodawców i przedstawicieli otoczenia instytucjonalnego [w:] Marketing w agroturystyce, red. M. Plichta, J. Sosnowski. Wydawnictwo Akademii Podlaskiej, Siedlce 2006, s. 189.
  • Łomnicki Adam. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. Wydawnictwo Naukowe PWN SA 2000 ss. 262.
  • Majewski J. Elementy regionalne składnikiem markowego produktu turystyki wiejskiej w świetle doświadczeń Unii Europejskiej [w:] Agroekoturystyka szansą wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich. RCDRRiOW „Poświętne”, Płońsk 2002, s. 42-43.
  • Nawrocka E. Współpraca podmiotów wspierających rozwój agroturystyki [w:] Stan i perspektywy rozwoju agroturystyki w województwie pomorskim, Zbiór materiałów pokonferencyjnych, Wydawnictwo „Sport”, Bydgoszcz 2002, s. 104, 107.
  • Sikora J., Karczewska M. Działalność lokalnych stowarzyszeń agroturystycznych w opinii kwatero dawców. [w:] Turystyka wiejska a rozwój i współpraca regionów, red. Z. Kryński. Prace naukowo-dydaktyczne, Zeszyt 15, Krosno 2005, s. 193.
  • Warzocha Z., Malinowska D., Pawluczuk W., Szulc R., Wakszyńska J. Otoczenie społeczne, klienci i oferta gospodarstw agroturystycznych. Wyższa szkoła Agrobiznesu, Łomża 2003, s. 24.
  • Zamelska M. Uwarunkowania rozwoju lokalnego poprzez turystykę wiejską w opinii właścicieli gospodarstw agroturystycznych. [w:] Turystyka wiejska a rozwój i współpraca regionów. red. Z. Kryński. Prace naukowo-dydaktyczne, Zeszyt 15, Krosno 2005, s. 175.
  • Żbikowski J., Kuźmicki M., Kozak A. Motywy podejmowania działalności agroturystycznej w wybranych gminach województwa lubelskiego. [w:] Marketing w agroturystyce, red. M. Plichta, J. Sosnowski. Wydawnictwo Akademii Podlaskiej, Siedlce 2006, s. 117.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-a875cb61-81bf-4c5f-a08c-5ac7cef1985e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.