PL
Lędźwian siewny jest mało znaną w Polsce, grubonasienną rośliną strączkową, charakteryzującą się dużą zawartością białka w nasionach. Spośród innych roślin strączkowych wyróżnia się niezwykłą tolerancją na rodzaj i pH gleby oraz odpornością na suszę i choroby. Zaniedbany jednakże przez hodowców lędźwian wymaga poprawienia pewnych niekorzystnych cech, takich jak: duża podatność na wyleganie, niezdeterminowany charakter wzrostu czy substancje o charakterze antyżywieniowym. Pomocne w tworzeniu nowych odmian tego gatunku mogą się okazać techniki in vitro. W badaniach oceniano wpływ: rodzaju eksplantatu (korzenie, międzywęźla, ogonki liściowe), warunków prowadzenia kultury (światło, ciemność) oraz chitozanu na indukcję i wzrost kalusa. Po około 15 dniach kultury kalus pojawił się na wszystkich rodzajach eksplantatów zarówno na świetle, jak i w ciemności. Największy przyrost masy tkanki kalusowej obserwowano na pożywce zarówno z dodatkiem, jak i bez chitozanu na międzywęźlach kultywowanych na świetle.
EN
Grasspea is a grain legume with high content of protein in seeds. It is not well known in Poland. It shows high tolerance to the type kind and pH of soils as well as resistance to drought and diseases that is extraordinary among legumes. Neglected by plants breeders grasspea needs improving some undesirable features such as: prostrate plant habit, indeterminate growth and antinutritional substances in seeds. In vitro techniques may be helpful in creating new varieties of this species. The influence of different explants (roots, internodes, petioles), culture conditions (light, dark) and chitosan on the induction and proliferation of callus was investigated. The induction of callus took place after 15 days of culture in light or in dark. The biggest increase in the weight of callus was observed on the internodes in the medium both with and without chitosan cultivated in light.