PL
Zgodnie z powszechnie przyjętymi rekomendacjami w leczeniu otyłości i nadwagi zaleca się ograniczenie spożycia kalorii oraz spożycie węglowodanów w ilości 50-60% ogółu energii, tłuszczów w ilości 25-35% oraz białek w zakresie 10-15%. W ramach tej diety niezbędne jest ograniczenie spożycia cukrów dodanych, tłuszczów i alkoholu. Utrzymanie masy ciała wymaga przewlekłego przestrzegania diety. Inne alternatywne popularne diety, obniżające masę ciała, polegają na zmiennej zawartości makroskładników, co determinuje ich nazwy: diety bardzo niskoenergetyczne, diety niskowęglowodanowe, diety wysokobiałkowe, dieta śródziemnomorska i diety komercyjne. Obecnie trudno jest określić, która z diet jest bardziej bezpieczna i skuteczna. Niezbędne są dalsze wieloletnie obserwacje.
EN
For therapy of overweight or obesity the traditional dietary guidelines recommend a calorie-reduced eating plan consisting of 50-60 of total energy from carbohydrates, 25-35% from fat and 10-15% from protein and reduced intakes of added sugars, fats, and alcohol. The weight-loss maintenance requires long-term adherence to dietary changes. Many alternative popular weight-loss diets focus on achieving certain macronutrients distributions, including very low caloric diet, low-carbohydrate diets, high-protein diets, Mediterranean diet, commercial diets. Now, there seem to be never-ending claims for the weight loss efficacy and superiority of one diet regimen over others. There are needed long-time observations.