PL
W pracy przedstawiono wpływ nawozów mikroelementowych i siarczanu magnezu stosowanych dolistnie na zawartość białka i glutenu oraz wielkość plonu białka w uprawie roślin motylkowych i niektórych zbóż. Badania prowadzono w oparciu o ścisłe, jednoczynnikowe doświadczenia polowe w kilku Stacjach Doświadczalnych IUNG. Nawozy dolistne (płynne wieloskładnikowe nawozy zawierajęce mikroskładniki specjalne dla poszczególnych gatunków roślin i siedmiowodny siarczan magnezowy) stosowano w formie oprysków w roztworze wodnym w fazach intensywnego pobierania składników przez rośliny. Dolistne dokarmianie roślin doświadczalnych badanymi nawozami wyraźnie wpływało na wielkość plonu białka, a uzyskane zwyżki zależały od gatunku rośliny oraz rodzaju nawozu. Najwyższe zwyżki plonu białka uzyskano po zastosowaniu dwóch oprysków nawozem mikroelementowym łącznie z siarczanem magnezu. Wzrost plonu białka roślin uwarunkowany był nie tylko zwyżką plonu głównego, ale również wzrostem zawartości białka ogólnego w ziarnie lub nasionach pod wpływem stosowanych nawozów dolistnych. Zawartość glutenu w ziarnie pszenicy była zróżnicowana i zależała od zastosowanego nawozu oraz gatunku pszenicy.
EN
This paper presents the effect of foliar application of micronutrients and magnesium sulfate on protein and gluten content in cereals and some leguminosae plants The study was based on one-factor field trials which were conducted in several IUNG Experimental Stations. Foliar fertilizers (multicomponent, liquid fertilizers with micronutrients for particular plant species and magnesium sulfate) were applied as foliar sprays at the stages of intensive nutrient uptake. Foliar feeding positively affected the concentration of protein in plants, and the increase level depended on plant species and the type of fertilizer. The largest increase of protein yield was obtained after two applications of micronutrient fertilizers mixed with magnesium sulfate. The increase of protein yield was connected not only with the increase of main yield but also with the increase of total protein concentration in grains or seeds. The gluten concentration in wheat grains was diversified and depended on the type of fertilizer and type of wheat.