1. Abeledo G.L., Calderini D.F., Slafer G.A.: Nitrogen economy in old and modern malting barleys. Field Crops Res., 2007, 106: 171-178.
2. Analytica - EBC., Verlag Hans Carl Getranke - Fachverlag, Nurnberg, 1998.
3. Błażewicz J.: Właściwości brzeczek i koncentratów słodowych otrzymanych z użyciem skrobi ziemniaczanej, ziarna pszenżyta i jęczmienia jako zamienników słodu. Zesz. Nauk. AR Wrocław, 2004, 1-94.
4. Błażewicz J., Liszewski M.: Wpływ nawożenia azotem na wartość browarną jęczmienia odmian Rudzik i Brenda. Cz. II. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Technol. Żyw., 2001, 407: 101-107.
5. Błażewicz J., Liszewski M.: Ziarno jęczmienia nagiego odmiany Rastik jako surowiec do produkcji słodów typu pilzneńskiego. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2003, 2(1): 63-74.
6. Błażewicz J., Liszewski M.: Skuteczność wskaźnika Q i metody Bishopa w ocenie wartości browarnej jęczmienia. Pam. Puł., 2004, 135: 7-17.
7. Błażewicz J., Liszewski M., Zembold A.: Technological properties of worts obtained from malts of naked barley grain. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2007, 6(1): 37-48.
8. Błażewicz J., Liszewski M., Zembold-Guła A.: Usability of Bishop formula in evaluation of malting quality of barley grain. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2007, 57, 4(A): 37-40.
9. Gianinetti A., Toffoli F., Cavallero A., Delogu G., Stanca A.: Improving discrimination for malting quality in barley breeding programmes. Field Crops Res., 2005, 94: 189-200.
10. Gorinstein S., Zemser M., Vargas-Albores F., Ochoa J., Paredes-Lopez O., Scheler Ch., Salnikow J., Martin-Belloso O., Trakhtenberg S.: Proteins and amino acids in beers, their contents and relationships with other analytical data. Food Chem., 1999, 67: 71-78.
11. Klockiewicz-Kamińska E.: Metoda oceny wartości browarnej i klasyfikacja jakościowa odmian jęczmienia. Wiadomości odmianoznawcze, COBORU Słupia Wielka, 2005, z. 80.
12. Kunze W.: Technologia piwa i słodu. Piwochmiel Spółka z o.o., 1999.
13. Liszewski M., Błażewicz J.: Wpływ nawożenia azotem na wartość browarną jęczmienia odmian Rudzik i Brenda. Cz. I. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Technol. Żyw., 2001, 407: 91-100.
14. Małecka I., Blecharczyk A.: Efektywność nawożenia azotem w różnych systemach uprawy roli. Fragm. Agron., 2005, 1(85): 503-511.
15. Molina-Cano J.L.: The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and use in breeding. Plant Breed., 1987, 98: 249-256.
16.Noworolnik K., Leszczyńska D.: Reakcja odmian jęczmienia jarego na poziom nawożenia azotem. Biul. IHAR, 2000, 214: 163-166.
17. Pecio A.: Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania wielkości i jakości plonu ziarna jęczmienia jarego browarnego. Fragm. Agron., 2002, 4(76): 6-111.
18. Pecio A.: Zróżnicowanie zawartości białka w ziarnie odmian jęczmienia browarnego zależnie od stanu odżywienia roślin azotem. Pam. Puł., 2005, 139: 145-160.