PL
Materiał badawczy stanowiła skrobia ziemniaczana (o wielkości gałeczek 5,0-112,2 µm), którą rozdzielono przy użyciu sit Retsch’a o wielkości otworów: 45 µm, 32 µm, 20 µm na 4 frakcje. W skrobi nierozsortowanej o raz w 4 uzyskanych frakcjach oznaczono: średnią średnicę wielkości gałeczek, udział frakcji amylozy i amylopektyny, zawartości pierwiastków żelaza, magnezu, wapnia, potasu i fosforu), wodochlonność i rozpuszczalność w wodzie w temperaturze 80°C, stopień scukrzenia uzyskany w wyniku działania α-amylazy i glukoamylazy oraz stopień retrogradacji 1% kleików. Wszystkie uzyskane frakcje charakteryzowały się znaczną jednorodnością wielkości gałeczek skrobiowych. Frakcje zawierające gałeczki duże odznaczały się większą zawartością amylozy w porównaniu do frakcji zawierających gałeczki małe. Zawartość fosforu, żelaza, magnezu, wapnia i potasu malała wraz ze wzrostem wielkości gałeczek. Wodochlonność i rozpuszczalność skrobi rosła wraz ze wzrostem wielkości gałeczek. Kleiki sporządzone z gałeczek dużych były w mniejszym stopniu hydrolizowane przez α-amylazę niż kleiki przygotowane z gałeczek małych. W najmniejszym stopniu zjawisku retrogradacji ulegały kleiki przygotowane z frakcji gałeczek małych, a w największym kleiki przygotowane ze skrobi o największych gałeczkach.
EN
Potato starch (starch granules 5.0-112.2 µm) was separated with the use of Retsch sieves: 45 µm, 32 µm, 20 µm into four fractions. The average diameter of granule size, amylose and amylopectin participation, element content (iron, magnesium, calcium, potassium and phosphorus), water absorption capacity and water solubility at the temperature of 80°C, degree of saccharification obtained as a result of α-amylase and glucoamylase treatment were determined in starch, which was not separated, and in four obtained fractions. All the obtained fractions were characterized by a high homogeneity of starch granules. Fractions containing big granules were characterized by a higher amylose content as compared with fractions containing small granules. The lower was the content of phosphorus, iron, magnesium, calcium and potassium, the higher were the granule size. The higher was the water absorption capacity and solubility of starch, the higher were the granule size. Analyzing the susceptibility of each fraction to α-amylase it was stated that pastes obtained from big granules were hydrolyzed to a lower degree than pastes prepared from small granules. Pastes prepared from fractions of small size granules were retrogradated at the lower degree than pastes obtained from fractions with big size granules.