PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 62 | 2 |

Tytuł artykułu

Ocena spożycia kwasów tłuszczowych i cholesterolu w wybranej grupie studentów

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Evaluation of fatty acids and cholesterol intake by a group of students

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem niniejszej pracy była analiza spożycia kwasów tłuszczowych i cholesterolu. W badaniu wzięło udział 143 studentów. Podczas zbierania danych zastosowano metodę 3-dniowego bieżącego notowania. Badanie przeprowadzono na przełomie 2007 i 2008 roku. Średnie spożycie tłuszczu ogółem odpowiadało 92,7% normy. Spożycie nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiadało realizacji zaleceń odpowiednio na poziomie 99,4%, 71,2% i 73,3%. Średnie spożycie cholesterolu było zgodne z zalecanym poziomem 300 mg (91,0%). Czynnikiem, który istotnie różnicował spożycie wszystkich omawianych składników pokarmowych była płeć, w przypadku spożycia tłuszczów ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych stan zdrowia badanych, a dodatkowo w przypadku spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych również miejsce zamieszkania. W przypadku mężczyzn odnotowano zbyt wysoki udział tłuszczu (37,9%) w dostarczaniu energii z całodziennym racjami pokarmowymi oraz nadmierne o 58% spożycie cholesterolu.
EN
The main purpose of this work was the analysis of the composition of fatty acids and cholesterol. The investigation was done among 143 students, with 3-day dietary records method. The research was carried out in the years 2007 and 2008. The average fat intake was 92.7 % of RDA. The intakes of saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids were 99.4%, 71.2% and 73.3% of recommended levels, respectively. The average intake of cholesterol was in accordance with recommended value 300 mg (91.0%). Intake of fat, fatty acids and cholesterol depended on gender. Intake of fat, saturated and monounsaturated fatty acids depended on state of health additionally. Intake of saturated fatty acids was different according to place of dwelling. In case of men too much energy from fat (37.9%) was recorded and too much intake of cholesterol (about 58%).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

62

Numer

2

Opis fizyczny

s.173-179,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Oceny Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T.: Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2007.
  • 2. Harton A., Myszkowska-Ryciak J.: Ocena sposobu żywienia studentek Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 610- 614.
  • 3. Ilow R.: Ocena sposobu żywienia wybranych grup populacji dolnośląskiej – studenci. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 653-658.
  • 4. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2008.
  • 5. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2007.
  • 6. Markiewicz R., Charkiewicz W., Charkiewicz A., Borawska M.: Wartość odżywcza diet studentów Akademii Medycznej w Białymstoku. Żyw. Człow. Metab. 2007, 34, 691-696.
  • 7. Marzec Z., Koch W., Marzec A.: Ocena spożycia niektórych składników odżywczych z racjami pokarmowymi studentów lubelskich uczelni. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 604-609.
  • 8. Przysiężna E., Banachowicz K.: Oszacowanie zawartości tłuszczu w dietach studentów. Bromat. Chem. Toksykol. 2006, 39, 229-236.
  • 9. Smorczewska-Czupryńska B., Ustymowicz-Farbiszewska J., Cymek P., Dubiel J., Karczewski J.: Analiza wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku oraz zawartości w nich podstawowych składników odżywczych. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 714-717.
  • 10. Stefańska E., Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.: Jakościowa i ilościowa ocena żywienia studentów uczelni sportowej. Bromat. Chem. Toksykol. 2007, 40, 131-135.
  • 11. Szponar L., Wolnicka K., Rychlik E.: Album fotografii produktów i potraw. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2000.
  • 12. Turlejska H., Pelzner U., Konecka-Matyjek E.: Zasady racjonalnego żywienia – zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Wyd. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Gdańsk 2004.
  • 13. WHO, Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a joint WHO/FAO expert consultation, Geneva 2003.
  • 14. Ziemlański S.: Normy żywienia człowieka. Podstawy fizjologiczne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2001.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-8ce60bdc-ac48-43c6-823a-e542bbe1fd44
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.