PL
Ilość i stan wody w glebie wywiera zasadniczy wpływ na wzrost, rozwój i aktywność życiową mikroorganizmów. Przyjmuje się, że bakterie nie rozwijają się na ogół przy mniejszej wilgotności środowiska niż 30%. Grzyby są pod tym względem bardziej wytrzymałe od bakterii, gdyż ich rozwój ustaje przy wilgotności mniejszej niż 15%. Celem podjętych badań było określenie wpływu deszczowania na liczebność w glebie wybranych grup drobnoustrojów, tj. bakterii, promieniowców, grzybów i bakterii z rodzaju Azotobacter oraz aktywność dehydrogenaz glebowych. Doświadczenie zlokalizowano na terenie ZDD Złotniki, należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, na glebie płowej typowej, należącej do kompleksu przydatności rolniczej żytniego bardzo dobrego i przeprowadzono w latach 2007-2008. Na 8 poletkach doświadczalnych wysiano kukurydzę odmiany Clarica FAO 220, z przeznaczeniem na ziarno. Połowa poletek była deszczowana w okresie wegetacji roślin, gdy wilgotność spadała do poziomu 70% polowej pojemności wodnej. Próbki glebowe do analiz pobierano w 6 terminach w sezonie wegetacyjnym: przed siewem (kontrola), faza 2-3 liści, faza 7-8 liści, wyrzucanie wiech, dojrzałość mleczna i po zbiorze. Analizy mikrobiologiczne przeprowadzono na podłożach wybiórczych, metodą płytkową, oznaczając ogólną ilość bakterii, promieniowców i grzybów oraz liczebność bakterii z rodzaju Azotobacter. Aktywność dehydrogenaz oznaczono kolorymetrycznie. Stwierdzono istotny wpływ fazy rozwojowej kukurydzy oraz deszczowania na liczebność drobnoustrojów oraz aktywność enzymów w glebie. Aktywność dehydrogenaz w I roku analiz była wyższa na obiektach deszczowanych, natomiast wyższą liczebność mikroorganizmów w większości analizowanych terminów obserwowano na poletkach niepoddawanych zabiegowi deszczowania.
EN
Water amount and its status in the soil exert an essential influence on the growth, development and life activity of microorganisms. It is accepted that bacteria generally cannot develop when environmental moisture is lower than 30%. Fungi are more resistant than bacteria because their development stops when the moisture drops below 15%. The objective of the presented studies was the determination of the effect of sprinkling irrigation on the number of selected microorganism groups in the soil, i.e. bacteria, actinomycetes, fungi and bacteria of Azotobacter genus, as well as on the activity of soil dehydrogenases. The experiment was carried out in the area of the Experimental and Didactic Station (ZDD) Złotniki belonging to the University of Life Sciences in Poznań. It was done in the years 2007-2008, on a typical grey-brown podsolic soil of a very good rye complex. Eight experimental plots were sown with maize, Clarica cultivar FAO 220, designed for grain. One half of the plots was sprinkle irrigated during the vegetation period when the soil moisture dropped to the level of 70% field water capacity. Soil samples were taken for analyses on 6 dates in the vegetation season: before sowing (control), in the phase of 2-3 leaves, in the phase of 7-8 leaves, in tasseling phase, at milk-ripe stage and after harvest. Microbiological analyses were performed on selective media, by the plate method with the determination of the total number of bacteria, actinomycetes, fungi and bacteria from Azotobacter genus. Dehydrogenases activity was determined by the colorimetric method. A significant effect of the developmental phase of maize and of sprinkling irrigation was found to be exerted on the number of microorganisms and on the activity of enzymes in the soil. Dehydrogenase activity in the first year of studies was higher on the sprinkled plots, while a higher number of microorganisms, in the majority of the analysed terms, was observed on plots were no sprinkling irrigation was applied.