PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 527 |

Tytuł artykułu

Zmiany zawartości ekstraktu i związków antyoksydacyjnych w owocach pomidora drobno-owocowego na różnych etapach jego plonowania w uprawie szklarniowej

Warianty tytułu

EN
The changes of extract and antioxidant contents in cherry tomato fruit at different stages of yielding in a glasshouse production

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Cztery odmiany pomidora drobnoowocowego o różnej masie i barwie owoców (Favorita, Goldita, Flavorino, Organza) uprawiano w latach 2005 - 2006 w cyklu przedłużonym na włóknie kokosowym. W owocach zbieranych w pełnej dojrzałości w trzech terminach oznaczono zawartość ekstraktu, likopenu, beta-karotenu i witaminy C. Wyniki wskazują, że średnia zawartość likopenu, beta-karotenu oraz ekstraktu w owocach istotnie zależała od odmiany i nie miała związku z czasem zbioru owoców. Natomiast zawartość witaminy C w owocach zależała od odmiany i pory zbioru owoców. Najwięcej tego związku było w owocach odmian Favorita i Goldita. Najmniej witaminy C stwierdzono w owocach zbieranych w porze wiosennej. Najwięcej beta- karotenu miała odmiana Organza, likopenu odmiana Flavorino, a ekstraktu odmiany Favorita i Goldita.
EN
Four cherry tomato cultivars with different color and fruit weight (Favorita, Goldita, Flavorino, Organza) were grown on coir straw slabs in 2005-2006. The results show that the mean contents of lycopene, beta-carotene and soluble solids in the cherry tomato fruit significantly depended on the cultivar and had no connection with the time of fruit harvest. The content of vitamin C depended on the cultivar and fruit harvest time. Cvs. Favorita and Goldita were the riches in vitamin C but its content was the lowest in fruits harvested in spring season. Cv. Organza had the most beta-carotene, cv. Flavorino - lycopene and cvs Favorita and Goldita - soluble solids.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

527

Opis fizyczny

s.51-57,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Roślin Warzywnych i Leczniczych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Dumas Y., Dadomo M., Lucca G. D., Grolier P., di Lucca G. 2003. Effects of environmental factors and agricultural techniques on antioxidant content of tomatoes. J. Sci. Food Agric. 83: 369 - 382.
  • Hammer K. C., Bernstein L., Ard L. A. 1945. Effects of light intensity, day length, temperature and other environmental factors on the ascorbic acid content of tomatoes. J. Nutr. 29: 85 - 97.
  • Hamułka J., Wawrzyniak A. 2004. Likopen i luteina, rola prozdrowotna i ich zawartość w produktach. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • Helyes L., Brandt S., Reti K., Barna E., Lugasi A. 2003. Appreciation and analysis of lycopene content of tomato. Acta Hort. 604: 531 - 537.
  • Horbowicz M., Saniewski M. 2000. Likopen i inne karotenoidy - występowanie i wartość biologiczna. Zesz. Nauk. AR Kraków 71: 13 - 18.
  • Mathews R. P., Grill P., Loascio S. 1974 Beta-karotene and ascorbic acid content of tomatoes as affected by maturity. Proc. Fla. State Hort. Soc. 87: 214 - 217.
  • Raffo A., Leonardi C., Fogliano V., Ambrosino P., Salucci M., Gennaro L., Bugianesi R., Giuffrida F., Quglia G. 2002. Nutritional value of Cherry tomatoes (Lycopersicon esculentum Cv. Naomi F1) harvested at different ripening stages. J. Agric. Food Chem. 50: 6550 - 6556.
  • Rosales M. A., Ruiz J. M., Hernandez J., Soriano T., Castilla N., Romero L. 2006.
  • Antioxidant content and ascorbate metabolism in cherry tomato exocarb in relation to temperature and solar radiation. J. Sci. Food Agric. 86 (910): 1545 - 1551.
  • Stewart A. J., Bozonnet S., Mullen W., Jenkins G. I., Lean M. E. J., Crozier A. 2000. Occurrence of flavonols in tomatoes and tomato-based products. J. Agric. Food Chem. 48: 2663 - 2669.
  • Thompson K. A., Marshall M. R., Sims C. A., Wei C. I., Sargent S. A., Scott J. W. 2000. Cultivar, maturity and heat treatment on lycopene content in tomatoes. J. Food Sci. 65: 791 - 795.
  • Toor R. K., Savage G. P., Lister C. E. 2006. Seasonal variations in the antioxidant composition of greenhouse grown tomatoes. J. Food Comp. Anal. 19: 1 - 10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-85d55514-a8bb-4bbc-8fd5-81e43b56e2d3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.