PL
Celem opracowania była analiza konkurencyjności polskich producentów żywca wołowego po akcesji do UE oraz ocena, jak uzyskiwane ceny skupu i koniunktura na rynku żywca wołowego mogą wpływać na rozwój tego rynku. Polscy rolnicy mają obecnie dobrą pozycję konkurencyjną w porównaniu do innych krajów UE. Podstawowe słabe strony polskich producentów żywca wołowego to: rasy użytkowanego bydła, niewielka ilość zwierząt ras mięsnych, brak chęci do tworzenia więzi integracyjnych. Stymulująco na rozwój chowu bydła w Polsce powinno wpływać względnie stabilne funkcjonowanie rynku żywca wołowego i znaczne polepszenie warunków cenowych jego skupu.
EN
The aim of the paper is to analyze of the competitiveness of Polish beef producers after Polish accession to the European Union and the evaluation of how purchase prices and the economic situation on the beef market may influence development of that market. Currently Polish farmers have a good competitive position in comparison to other EU countries. The breeds of cattle, small number of sarcous breeds and the lack of will to develop integrational bonds are the main weaknesses of Polish producers. Stable functioning of the beef market and considerable improvement of the beef prices would stimulate the development of cattle breeding in Poland.