PL
W pracy przedstawiono wyniki badań uzyskane w latach 1998-2008 w Stacji Doświadczalnej IUNG-PIB w Osinach. Badania prowadzono w obiekcie doświadczalnym umożliwiającym w jednakowych warunkach siedliskowych porównywanie różnych systemów produkcji. W opracowaniu poddano analizie wielkość i zmienność plonów zbóż oraz całych zmianowań w systemach produkcji: ekologicznym i konwencjonalnym (system konwencjonalny uwzględnia warianty - intensywny, integrowany i monokulturę). Ocenę skutków środowiskowych wykonano w oparciu o analizę podstawowych elementów żyzności gleb: zawartości materii organicznej, zasobności w P i K oraz zawartości azotu mineralnego w glebie i przesączach glebowych. Najwyższą produkcyjnością ocenianą plonem pszenicy ozimej, zbóż jarych, ziemniaka oraz całych zmianowań w jednostkach zbożowych charakteryzował się system integrowany. Stwierdzono największą zmienność plonów w ekologicznym systemie produkcji i monokulturze. Ekologiczne gospodarowanie spowodowało okresowy spadek zasobności gleby w potas. Odnotowano tendencję spadku zawartości materii organicznej w systemie konwencjonalnym i monokulturze pszenicy. System ekologiczny, w porównaniu z pozostałymi sposobami gospodarowania, charakteryzował się najkorzystniejszymi wskaźnikami oceny środowiskowej: koncentracją azotu mineralnego w glebie i przesączach glebowych.
EN
This paper presents results of research obtained in 1998-2008 in the Experimental Station of IUNG-PIB in Osiny. In the research different crop production systems were compared in similar experimental conditions. The cereal and the whole crop rotation yields and their variation in the organic and conventional systems (conventional system included the following three options - an intensive, integrated and monoculture) were analysed. Environmental evaluation was based on the following parameters of soil fertility: organic matter concentration, P and K content in soil, mineral nitrogen concentration in soil and in soil filtrates. Integrated system was characterized by the highest productivity (the biggest yields of winter wheat, spring cereals, potato and the whole crop rotation expressed in cereal units). The largest variation of yields was observed in the organic systems and in monoculture of wheat. In organic system a temporary decline of potassium concentration in soil was noted. There was a tendency of a drop of organic matter content in the conventional system and in monoculture of wheat. Organic system, compared with other systems, was characterized by the best values of environmental parameters: mineral nitrogen concentration in soil and in soil filtrates.