PL
Jesienią 2004 roku w Garlicy Murowanej k. Krakowa założono doświadczenie z jednorocznych siewek pigwowca japońskiego. Siewki pochodziły z nasion największych owoców pochodzących z kolekcji pigwowca z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej. Pigwowiec japoński ma dużą zdolność powtarzania cech rośliny matecznej z nasion. W trzecim roku po posadzeniu krzewy pigwowca zaowocowały. Oceniono najważniejsze cechy biometryczne owoców oraz podstawowe analizy chemiczne. Masa owoców wahała się od 36,1-70,5 g. Największa średnica i długość owoców pigwowca wynosiła odpowiednio 4,03-4,94 cm oraz 3,60-5,21 cm, W roku 2008 średnica i długość owoców wynosiła odpowiednio od 3,85-5,02 cm, natomiast długość 3,52-4,84 cm. Większość owoców z kolekcji miała kształt okrągły, tylko kilka siewek cechowało się owocami podłużnymi, żebrowanymi. pH soku kształtowało się na poziomie od 2,7-3,0. Wszystkie siewki charakteryzowały się dużą zdrowotnością. Nie odnotowano żadnego porażenia chorobowego, ani nie obserwowano szkodników.
EN
The experiment was carried out on one-year-old seedlings of Japanese quince (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach.) in Garlica Murowana experimental station near Krakow in 2004. Seedlings were grown from seeds of the biggest fruits from the quince collection from the Orchard of the Experimental Station in Brzezna. The generative generation of Japanese quince repeats the mother plant features to a great degree. The plants started to bear fruits in the third (2007) year after planting. The most important biometric features were assessed and the basic chemical analyses were carried out. The weight of fruit ranged from 36.1 g to 70.5 g. The biggest diameter and length of fruit were 4.03-4.94 cm and 3.60-5.21 cm respectively. The diameter of fruit in 2008 ranged from 3.85-5.02 cm and the length was between 3.52 and 4.84 cm. Majority of fruits was of round shape, only some seedlings had oblong or ribbed fruits. Juice pH was 2.7-3.0. All seedlings were characterized by a high resistance to diseases and pests.