PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 66 | 12 |

Tytuł artykułu

Wpływ diety na wybrane parametry oceny poubojowej tuszek oraz jakość mięsa królików

Warianty tytułu

EN
Effect of diet on selected parameters of post-slaughter carcass evaluation and meat quality of rabbits

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The aim of the study was to compare the values of selected parameters of post-slaughter carcass evaluation and rabbit meat quality indices (protein, fat and water content) depending on the type of diet used. The experiment involved 12 rabbit - crossbreeds at the age of 2 months and at a body weight of 1.5 kg. The animals were divided into two groups with regard to the type of diet administered. Group I consisted of rabbits fed on an all-mash diet, whereas group II was fed according to the typical ecological model. After 7 months of the experiment all the animals were slaughtered and afterwards the slaughter analysis was performed taking into consideration the following: pre-slaughter body weight, hot carcass weight, weight of the stomach (with or without digesta). After the cooling of the carcasses, muscle samples of the saddle and the thigh were taken for subsequent analyses. Meat quality was estimated on the basis of the determination of protein, fat and water content. It was found that the diet significantly influenced fat and water content in rabbit meat. The muscle samples taken from the ecologically fed rabbits (group II) had a higher water level (saddle - 73.58%; thigh - 74.87%) and a lower fat content (saddle - 1.31%; thigh - 1.51%) compared to the samples taken from the rabbits fed on granulated feed. No significant differences in protein content between the two experimental groups were found. The slaughter yield in both groups did not exceed 50%. The higher but statistically unconfirmed slaughter yield was obtained from rabbits fed ecologically.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

66

Numer

12

Opis fizyczny

s.839-842,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Biologii Małych Przeżuwaczy i Biochemii Środowiska, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, ul.Mazowiecka 28, 85-084 Bydgoszcz
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Bieniek J.: Wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na użyteczność mięsną królików w warunkach chowu tradycyjnego. Zesz. Nauk. AR Kraków 1997, rozprawy nr 233.
  • 2.Cygan-Szczegielniak D., Stasiak K., Janicki B.: Wpływ diety na zawartość CLA, cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych w mięsie królików. Medycyna Wet. 2010, 66, 272-275.
  • 3.Dalle Zotte A.: Perception of rabbit meat and major factors influencing the rabbit carcass and meat quality. Liv. Prod. Sci. 2002, 75, 11-31.
  • 4.Hernández P., Pla M., Blasco A.: Carcass characteristics and meta quality of rabbit lines selected for different objectives: II. Realtionships between meat characteristics. Liv. Prod. Sci. 1998, 54, 125-131.
  • 5.Jarosz S.: Hodowla zwierząt futerkowych. PWN, Warszawa 1996, s. 247.
  • 6.Łapa P., Maj D.: Króliki ras futerkowych jako źródło cennego mięsa. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 2008, 4, 129-136.
  • 7.Maj D., Bieniek J., Łapa P.: Jakość mięsa królików rasy białej nowozelandzkiej i kalifornijskiej oraz ich mieszańców. Medycyna Wet. 2008, 64, 351-353.
  • 8.Metzger Sz., Kustos K., Szendro Zs., Szabó A., Eiben Cs., Nagy I.: The effect of housing system on carcass traits and meat quality of rabbit. World Rabbit Sci. 2003, 11, 1-11.
  • 9.Pascual M., Aliaga S., Pla M.: Effect of selection for growth rate on carcass and meat composition in rabbits. Proc. 8th World Rabbit Congress - September 7-10, 2004, Puebla, Mexico, s. 1435-1440.
  • 10.Piórkowska M.: Wartość rzeźna królików o różnym genotypie. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz. 2008, XLVI, 41-49.
  • 11.Pla M.: A comparison of the carcass traits and meat quality of conventionally and organically produced rabbits. Liv. Sci. 2008. 115, 1-12.
  • 12.Pla M., Pascual M., Ariòo B.: Protein, Fat and moisture content of retail cuts of rabbit meat evaluated with the nirs methodology. World Rabbit Sci. 2004, 12, 149-158.
  • 13.Polska Norma PN-75/A-04018. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
  • 14.Polska Norma PN-ISO 1442:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody (metoda odwoławcza).
  • 15.Polska Norma PN-ISO 1444:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego.
  • 16.Praca zbiorowa: Normy żywienia mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych. Wartość pokarmowa pasz. PAN, Jabłonna 1994, s. 93.
  • 17.Rybarczyk A., Mysłek P., Kalisińska E., Gardzielewska J., Jakubowska M., Karamucki T., Natalczyk-Szymkowska W.: Charakterystyka jakości mięsa dzikiego królika Oryctolagus cuniculus. Rocz. Inst. Przem. Mięs. i Tłuszcz. 2008, XLVI, 51-56.
  • 18.Szkucik K., Libelt K.: Wartość odżywcza mięsa królików. Medycyna Wet. 2006, 62, 108-110.
  • 19.Szkucik K., Pyz-Łukasik R.: Jakość zdrowotna mięsa królików. Medycyna Wet. 2009, 65, 665-669.
  • 20.Szkucik K., Pyz-Łukasik R.: Zmienność cech sensorycznych mięsa królików w zależności od rasy i części zasadniczej tuszki. Medycyna Wet. 2008, 64, 1308-1310.
  • 21.Zając J.: Porównanie cech tucznych, rzeźnych oraz jakości mięsa królików różnych ras i ich mieszańców. Rocz. Nauk. Zoot. 2001, 28, 9-23.
  • 22.Zając J.: Wpływ genotypu i płci na niektóre cechy ilościowe mięsa króliczego. Rocz. Nauk. Zoot. 1999, 26, 29-39.
  • 23.Zając J., Niedźwiadek S., Bielański P.: Wyniki badań jakości mięsa króliczego pochodzącego od osobników z różnych grup genetycznych. Biul. Inf. Inst. Zoot. 1995, 33, 17-29.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-80c95ba5-45f3-4fb7-a3a2-b112431a1b55
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.