PL
Oceniono efekty genotypowe oraz analizowano stabilność plonowania i parametry technologiczne nasion krajowych odmian fasoli karłowej uprawianej przez sześć sezonów wegetacyjnych w Radzikowie. Stwierdzono istotność różnic genotypowych dla sezonów wegetacyjnych oraz istotność interakcji genotypowo-sezonowych dla wszystkich badanych cech. Analiza komponentów wariancji wykazała, że dla masy 100 nasion oraz zawartości łuski, zawartości popiołu i czasu gotowania - komponent genotypowy znacząco przewyższał komponent genotypowo-sezonowy. Absorpcja wody, elektroprzewodnictwo roztworów to parametry o wysokim udziale obydwu komponentów wariancji. Najwyższy udział komponentów wariancji, innych niż genotypowy, stwierdzono dla plonu nasion z poletka oraz zawartości białka. Analiza stabilności według procedury Francis & Kannenberg pozwoliła na pogrupowanie i wyodrębnienie genotypów łączących pożądany potencjał plonowania z korzystnymi, przynajmniej dwiema, cechami kulinarnej jakości oraz niską zmiennością w latach. Wytypowane odmiany mogą być wykorzystane w pracach hodowlanych w celu poprawy określonych parametrów w procesie hodowlanym.
EN
The study was conducted to estimate genotypic effects and analysis of seed yield stability and technological parameters of the seeds of 21 dry hean cultivars of Polish origin grown for six years at one location. Significant genotype and seasons differences were observed for all parameters. Also all traits showed significant genotype x growing seasons interactions. Variance component estimates showed that genotypic components for 100 seed mass, testa content, ash content and cooking time was substantially larger than that for season and genotype x season components, indicating that genotypie effects predominated over environmental effects for these parameters. The highest values of non-genetic sources of variance were found for seed yield per plot and protein content. Stability analyses with Francis & Kanneberg genotype grouping techniąue allowed to identify genotypes that posses combinations of high yield potential, with at least two favorable parameters of culinary quality with a low year to year variation. The great variability of evaluated attributes suggests that these selected cultivars may be useful as parents in hybridization programs to produce dry bean with improved traits.