Katedra Żywienia Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
Bibliografia
Biedermann M., Grundbock F., Fiselier К., Biedermann S., Burgi C., Grob К.: Acrylamide monitoring in Switzerland, 2007-2009: results and conclusions. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, 2010, 27, 10, 1352-1362.
Gielecińska I., Mojska H., Szponar L: Wstępna ocena narażenia dzieci i młodzieży na akrylamid pochodzący z żywności. Roczn. PZH, 2007, 58, 1, 217-223.
Hamlet C. G., Sadd P. A., Liang L.: Correlations between the amounts of free asparagine and saccharides present in commercial cereal flours in the United Kingdom and the generation of acrylamide during cooking. J. Agric. Food Chem., 2008, 13,56, 15,6145-6153.
Mojska H., Gielecińska I., Szponar L.: Badania nad zawartością akryloamidu w przetworach zbożowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), 168-172
Mojska H., Gielecińska I., Szponar L., Ołtarzewski M.: Estimation of the dietary acrylamide exposure of the Polish population. Food Chem Toxicol., 2010, 48, 8-9, 2090-2096.
Mojska H., Gielecińska I., Szponar L.: Zawartość akrylamidu w produktach wysokowęglowodanowych w Polsce. Rocz. Państw. Zakł. Hig., 2007, 58, 1, 345-349.
Mustafa A., Andersson R., Rosén J., Kamal-Eldin A., Aman P.: Factors influencing acrylamide content and color in rye crisp bread. J. Agric. Food Chem., 2005, 27, 53, 15, 5985-5989.
Surdyk N., Rosén J., Andersson R., Aman P.: Effects of asparagine, fructose, and baking conditions on acrylamide content in yeast-leavened wheat bread. J. Agric. Food Chem., 2004, 7, 52, 7, 2047-2051.
Zyzak D. V., Sanders R. A„ Stojanovic M., Tallmadge D. H., Eberhart В. L., Ewald D. К., Gruber D. C., Morsch Т. R., Strothers M. A., Rizzi G. Р., Villagran M. D.: Acrylamide formation mechanism in heated food. J. Agric. Food Chem., 2003, 30, 51, 16, 4782-4787.