PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 55 | 09 |

Tytuł artykułu

Zawartość akrylamidu w produktach zbożowych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

55

Numer

09

Opis fizyczny

s.22-23,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Żywienia Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • Biedermann M., Grundbock F., Fiselier К., Biedermann S., Burgi C., Grob К.: Acrylamide monitoring in Switzerland, 2007-2009: results and conclusions. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, 2010, 27, 10, 1352-1362.
  • Gielecińska I., Mojska H., Szponar L: Wstępna ocena narażenia dzieci i młodzieży na akrylamid pochodzący z żywności. Roczn. PZH, 2007, 58, 1, 217-223.
  • Hamlet C. G., Sadd P. A., Liang L.: Correlations between the amounts of free asparagine and saccharides present in commercial cereal flours in the United Kingdom and the generation of acrylamide during cooking. J. Agric. Food Chem., 2008, 13,56, 15,6145-6153.
  • Mojska H., Gielecińska I., Szponar L.: Badania nad zawartością akryloamidu w przetworach zbożowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2008, 4(59), 168-172
  • Mojska H., Gielecińska I., Szponar L., Ołtarzewski M.: Estimation of the dietary acrylamide exposure of the Polish population. Food Chem Toxicol., 2010, 48, 8-9, 2090-2096.
  • Mojska H., Gielecińska I., Szponar L.: Zawartość akrylamidu w produktach wysokowęglowodanowych w Polsce. Rocz. Państw. Zakł. Hig., 2007, 58, 1, 345-349.
  • Mustafa A., Andersson R., Rosén J., Kamal-Eldin A., Aman P.: Factors influencing acrylamide content and color in rye crisp bread. J. Agric. Food Chem., 2005, 27, 53, 15, 5985-5989.
  • Surdyk N., Rosén J., Andersson R., Aman P.: Effects of asparagine, fructose, and baking conditions on acrylamide content in yeast-leavened wheat bread. J. Agric. Food Chem., 2004, 7, 52, 7, 2047-2051.
  • Zyzak D. V., Sanders R. A„ Stojanovic M., Tallmadge D. H., Eberhart В. L., Ewald D. К., Gruber D. C., Morsch Т. R., Strothers M. A., Rizzi G. Р., Villagran M. D.: Acrylamide formation mechanism in heated food. J. Agric. Food Chem., 2003, 30, 51, 16, 4782-4787.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-7d1ca8ab-59c1-47c6-a96c-1340f2b98766
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.