PL
Poznanie składu chemicznego odpadów (wywarów) podczas otrzymywania produktów pochodzenia fermentacyjnego z różnego rodzaju przemysłu rolno-spożywczego jest zagadnieniem interesującym, mało znanym i celowym. Wywary gorzelniane, pochodzący z gorzelni rolniczych przetwarzających surowce skrobiowe, zaliczane są do odpadów stosunkowo trudnych do utylizacji. O składzie chemicznym wywaru i jego jakości decyduje przede wszystkim skład chemiczny użytego surowca oraz zastosowany proces technologiczny. Możliwość zagospodarowania rolniczego tych wywarów wynika z ich zasobności w materię organiczną, która wpływa na poprawę właściwości fizyko-chemicznych gleby oraz zawartości składników pokarmowych (azot, fosfor, potas, wapń, magnez oraz mikroelementy np. miedź, cynk i inne). Z drugiej strony wywary te traktowane jako odpady obok składników korzystnych z rolniczego punktu widzenia, zawierać mogą pierwiastki toksyczne stanowiące zagrożenie w środowisku lokalnym. Zawartość podstawowych składników zawartych w wywarze z kukurydzy jest zbliżona do zawartości tych składników w nasionach kukurydzy, których użyto do fermentacji alkoholowej.
EN
Studying chemical composition of wastes (residue) originating from manufacturing fermentation products by various agri-food industries is interesting and purposeful, because so far the issue has been little known. Distillery residues generated by agricultural distilleries processing starch raw materials is counted among wastes relatively difficult to utilise. Chemical composition of residue and its quality are primarily determined by chemical composition of the applied raw material and technological process. A possibility of the residue utilisation in agriculture results from their abundance in organic matter which affects improvement of soil physico-chemical properties and nutrient content (nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, as well as its microelement concentrations, e.g. copper, zinc and others). On the other hand the residue, which is treated as waste may, beside the elements favourable from the agricultural point of view, also contain toxic elements posing a threat to the local environment. The contents of basic elements in maize decoction is similar to these component contents in maize seeds used for alcohol fermentation.