PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 07 | 2 |

Tytuł artykułu

Determinanty rozwoju produkcji żywca wieprzowego w regionie

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Determinatives of pig production development in the scale of region

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Produkcję rolną, w tym chów trzody chlewnej charakteryzuje duże zróżnicowanie regionalne. W pracy przedstawiono czynniki decydujące o rozwoju produkcji żywca wieprzowego w regionie. Są to warunki środowiska naturalnego oraz uwarunkowania ekonomiczno-produkcyjne, do których zalicza się m.in. ceny skupu oraz ceny środków produkcji, wielkość popytu na danym terenie, bliskość ośrodków zaopatrzenia i zbytu oraz wielkość posiadanych zasobów produkcji - pracy, ziemi i kapitału.
EN
Production of pigs for slaughter is differential in the regional aspect. The aim of the paper is to show the factors deciding abut development of pig production in the region. The first group are the environmental conditions and the second one - economic dęterminatives which divide into outside determinatives (procu- rement prices and the prices of means of production, the level of local demand ,the closeness of meat industry) and endogenous determinatives (inputs of work, land and assets).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

2

Opis fizyczny

s.208-213,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Makroekonomii i Gospodarki Żywnościowej, Akademia Ekonomiczna, al.Niepodległości 10, 60-967 Poznań

Bibliografia

  • Bartkowski J. 2002: Podstawowe wymagania dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska w produkcji trzody chlewnej. Krajowe Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich, Poznań, 5.
  • Dowgiallo Z., Mandecki S. 1983: Ekonomika i organizacja produkcji zwierzęcej. PWN, Warszawa, 32.
  • Grabowski S. 1998: Ekonomika gospodarki żywnościowej. Wydawnictwo Prywatnej Wyższej Szkoły Businessu i Administracji, Warszawa, 54.
  • Kowalak Z. 1997: Ekonomika i organizacja rolnictwa. Wydawnictwo eMPi2, Poznań, 80-81.
  • Kułyk P. 2004: Diagnostyka gospodarowania środkami trwałymi w gospodarstwach rolnych w Unii Europejskiej. [W:] Gospodarka w obliczu eurotransformacji (red. J. Stankiewicz). Uniwersytet Zielonogórski, Zielona Góra, 238-239.
  • Lipiński E. 1968: Historia powszechnej myśli ekonomicznej do roku 1870. PWN, Warszawa, 34-45.
  • Runowski H. 1994: Koncentracja produkcji zwierzęcej. Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa, 124-126 i 148-149. Systematyka i charakterystyka gospodarstw rolnych 2002. GUS, Warszawa 2003.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-7645a5b0-f80a-4d0a-a2ea-e0172108e262
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.