PL
W pracy omówiono wyniki badań ankietowych, przeprowadzonych wśród pracowników gastronomii, na temat wprowadzenia żywienia prozdrowotnego w zakładach gastronomicznych. Ustalono, że świadomość żywieniowa pracowników gastronomii jest wysoka. Większość ankietowanych deklarowała, że zwraca uwagę na właściwy sposób przygotowania posiłków w swoich lokalach (91%) i posiada ofertę dań prozdrowotnych (82%). Termin „żywienie prozdrowotne" pracownicy gastronomii rozumieją głównie jako lekkostrawne. 82% ankietowanych było zainteresowanych wprowadzeniem tego typu żywienia do swoich lokali, ale aż 64% jedynie prozdrowotnych przekąsek. W wyniku badań stwierdzono, że istnieje potrzeba wprowadzenia żywienia prozdrowotnego w polskich zakładach gastronomicznych, a pracownicy gastronomii mają do niej pozytywny stosunek.
EN
Results of inquiries with caterers about introducing healthy eating idea in polish catering enetrprises are discussed in the paper. Caterers declared that, they are interested in preparation of meals with nutrition recomendation (91%) and offering healthy menu (82%) in their enterprises. Caterers understand „healthy eating" as like easy digestible. 82% of inquired caterers are interested in healthy menu in their enterprises, but above 64% prefere only healthy refreshments. Polish caterers present the positive approach to healthy eating idea in catering.