PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 527 |

Tytuł artykułu

Ocena technologiczna linii soft-flesh Capsicum spp.

Warianty tytułu

EN
Technological evaluation of soft-flesh lines of Capsicum ssp.

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniane linie soft-flesh uzyskano w wyniku selekcji mieszańców międzyga- tunkowych Capsicum frutescens L. x C. annuum L. Przedmiotem badań były pokolenia F₇ i F₈ mieszańców w uprawach w nieogrzewanych namiotach foliowych. Maksymalny plon owoców dojrzałych sięgał poziomu 5,5 kg·m⁻², a ich udział w plonie ogólnym ponad 98%. W wyniku mechanicznej separacji miękkiej tkanki perykarpu od części niejadalnych i balastowych (łożysko, nasiona, kielich, przegrody, skórka) uzyskano przecier. Jego udział w masie surowca określany jako wydajność technologiczna wahał się w granicach 57-67%, zależnie od genotypu. Zastosowane kryteria pozwoliły na wiarygodną ocenę badanych linii.
EN
Soft-flesh lines under evaluation were obtained as a result of selection of Capsicum frutescens L. x C. annuum L. hybrids. The subject of experiments were F₇ and F₈ progeny in culture under unheated plastic tents. The maximum yield of mature fruit reached the level of 5.5 kg·m⁻² and the share in the total yield of over 98%. As the result of mechanical separation of soft pericarp tissue from inedible and balast fruit parts (placenta, seeds, calyx, septums, skin) the pulp was obtained. The share of the product in raw material weight, named the technological performance, ranged 57-67%, depending on genotype. The criteria used allowed for the credible estimation of the soft-flesh lines.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

527

Opis fizyczny

s.227-232,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im.J.J.Śniadeckich, ul.Prof. S.Kaliskiego 7, 85-789 Bydgoszcz
autor

Bibliografia

  • Cebula S. 1989. Comparison of sweet pepper cultivars in the relation to vegetative growth, quantity, quality of yield in greenhouse conditions. Folia Hort. 1/2: 2 - 15.
  • Greenleaf W. M. 1986. Pepper breeding, in: Breeding Vegetable Crops. Avi Publishing Company, Inc., Basset M. J. (Red.), Connecticut: 67 - 134.
  • Grzesiek H., Goździk G. 1996. Ogórek, pomidor, papryka w uprawie pod osłonami. Synteza wyników doświadczeń odmianowych 1995: 1 - 62.
  • Huffman V. L., Schadle E. R., Villalon B., Buras E. E. 1978. Volatile components and pungency in fresh and processed Jalapeno peppers. J. Food Sci. 43: 1803 - 1811.
  • Ipgri 1995. Descriptors for Capsicum (Capsicum spp.). International Plant Genetic Resources Institute, Rome: 29 - 49.
  • Lippert L. F., Smith P. G., Bergh B. O. 1965. Gene list of the pepper. J Hered. 56: 30 - 34.
  • Nowaczyk P., Nowaczyk L., Banach M., Król I. 2006a. Differences of capsaicinoides content in pericarp and paste of soft-flesh Capsicum spp. fruit. Folia Hort. 18/2: 99 - 103.
  • Nowaczyk P., Nowaczyk L., Banach M., Woźna A. 2006b. The capsaicin and dihydrocapsaicin contents in soft-flesh fruit of Capsicum frutescens L. and Capsicum annuum L. hybrids. Herba Pol. 52(1/2): 38 - 42.
  • Nowaczyk P., Nowaczyk L., Banach M., Przyborowska D. 2007. Technological Characteristics of Capsicum spp. Soft-Flesh Form. Acta Hort. 744: 455 - 459.
  • Wang D. Y., Wang M. 1996. Evaluation of fruit edible rate of hot pepper germplasm. Capsicum and Eggplant Newsletter 15: 41 - 42.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-74054b5b-198b-4a27-8274-7e352f55b490
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.