PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 25 | 4 |

Tytuł artykułu

Carcass quality and production results of geese fattened on oat following a restricted feeding regime

Warianty tytułu

PL
Jakość tuszki i wyniki odchowu gęsi dotuczanych ziarnem owsa po okresie żywienia restrykcyjnego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The aim of this study was to determine the carcass quality and production results of geese fattened on oat following a restricted feeding regime. The experimental materials comprised White Kołuda geese (56 ♂ and 56 ♀) reared to 15 weeks of age. During the first 12 weeks, the amount of feed given to birds was limited by 20% in comparison with the control ration, as follows: group II – from 7 to 12 weeks, group III – from 2 to 6 weeks, and group IV – from 2 to 12 weeks of age. Over the finishing period of three weeks (week 13 to 15), geese of all groups were fed oat grain ad libitum. At 15 weeks of age, the birds were slaughtered and carcass quality was evaluated. Group II geese, compared with control group birds, were characterized by significantly higher body weight (6566 g vs. 6043 g), but their carcasses had a lower lean meat content (44.55% vs. 47.19%) and a higher content of skin including subcutaneous fat (36.00% vs. 32.33%). In comparison with the control group, group II geese consumed significantly less oat per kg body weight gain (9.36 kg vs. 11.56 kg) and less feed per kg body weight (3.86 kg vs. 4.31 kg), which resulted in a lower feed cost per kg body weight in group II. The lean meat content of the carcass was similar in the control group and in groups III and IV (47.19%, 45.26% and 45.13% respectively). However, group III and IV geese were characterized by significantly higher carcass fatness than control group birds (35.76%, 35.23% and 32.33% respectively), and they consumed larger amounts of feed per kg body weight. Feed cost was comparable in the above groups.
PL
Celem podjętych badań była analiza jakości tuszki oraz wyników odchowu gęsi dotuczanych ziarnem owsa, żywionych wcześniej ograniczonymi ilościowo dawkami mieszanek przemysłowych. Badania wykonano na gęsiach Białych Kołudzkich (56 ♂ i 56 ♀ ) odchowywanych do wieku 15 tygodni.Wokresie żywienia paszowymi mieszankami przemysłowymi (do wieku 12 tyg.) zastosowano w trzech różnych okresach wiekowych dawki żywieniowe ograniczone ilościowo o 20% w stosunku do ilości paszy pobranej przez ptaki z grupy kontrolnej (grupa I): od 7. do 12. tygodnia (grupa II), od 2. do 6 tygodnia (grupa III) oraz od 2. do 12. tygodnia (grupa IV). Następnie od 13. do 15. tygodnia odchowu gęsi ze wszystkich grup żywiono ad libitum ziarnem owsa. W wieku 15. tygodni ptaki poddano ubojowi i ocenie wartości rzeźnej. Stwierdzono, że gęsi z grupy II w porównaniu z ptakami grupy kontrolnej charakteryzowała istotnie większa masa ciała (odpowiednio 6566 i 6043 g), lecz ich tuszki zawierały mniej mięsa (odpowiednio 44.55 i 47.19%), a więcej skóry z tłuszczem podskórnym (36.00 i 32.33%). Ptaki z tej grupy, w stosunku do kontrolnej, zużyły istotnie mniej owsa na 1 kg przyrostu masy ciała (9.36 i 11.56 kg) i paszy łącznie w przeliczeniu na 1 kg masy ciała (3.86 i 4.31 kg), co skutkuje mniejszymi kosztami paszy poniesionymi na uzyskanie 1 kg masy ciała. Ptaki z grup III i IV charakteryzowało podobne umięśnienie do ptaków z grupy kontrolnej (45.26; 45.13 i 47.19%), lecz istotnie większe otłuszczenie tuszki (35.76; 35.23 i 32.33%) i większe zużycie paszy przy równoczesnych podobnych kosztach paszy w przeliczeniu na 1 kg masy ciała.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

25

Numer

4

Opis fizyczny

p.360-368,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Commodity Science and Animal Improvement, University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Michala Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • BIELIŃSKA K., BIELIŃSKA H., BIELIŃSKI K., TROJAN M., PAKULSKA E., JAMROZ D., KRASIŃSKI D. 1980. Effect of periodical limitation of feed consumption on geese broiler slaughter maturity. Rocz. Nauk. Zoot., 7(2): 269–280.
  • BIELIŃSKA H., CZECHLOWSKA T. 1999. Technologia odchowu i żywienia gęsi tuczonych. Wyd. własne IZZZD, Kołuda Wielka.
  • BIELIŃSKA H., KORELESKI J., PAKULSKA E., ROSIŃSKI A., BADOWSKI J. 2002. Effect of enzyme supplementation to ground barley–based diet fed from 5 to 14 weeks on rearing and fattening performance of White Koluda geese. Rocz. Nauk. Zoot., supl., 16: 185–191.
  • BIELIŃSKA K., SKARŻYŃSKI L., BIELIŃSKI K. 1984. Effect of concentrates intake on fattening performance of 4-month-old pasture-raised geese. Rocz. Nauk. Zoot., 11(2): 185–196.
  • BOCHNO R., BRZOZOWSKI W. 1992. The influence of quantitative limitation of diet in various growing periods on feed utilization and carcass yield of white Italian geese. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst., Zoot., 37: 131–141.
  • BOCHNO R., MAKOWSKI W., MURAWSKA D. 2007. Effect of quantitatively restricted feeding on feed consumption and slaughter quality of young geese. Pol. J. Natur. Sc., 22(2): 204–213.
  • JANISZEWSKA M., BOCHNO R., LEWCZUK A., RYMKIEWICZ J. 2000. Changes in the body weight and slaughter value of White Kołudzka geese fed ad libitum or subjected to feed restriction. Natur. Sc., 4: 147–159.
  • JANISZEWSKA M., BOCHNO R., LEWCZUK A., RYMKIEWICZ J. 2002. Body weight and slaughter value of young geese fed ad libitum or given restricted feed. Biul. Nauk. UWM, 17: 245–252.
  • KSIĄŻKIEWICZ J. 2006. Gęś Pomorska dawniej i obecnie. Pol. Drob., 6: 42–45.
  • MAZANOWSKI A., BERNACKI Z. 1998a. Results of oat fattening of 17- and 24-week-old crossbred geese from genetic reserve flocks compared with White Koludzka Geese. Rocz. Nauk. Zoot., 25(4): 175–190.
  • MAZANOWSKI A., BERNACKI Z. 1998b. Evaluation of meat traits of intensively reared crossbred geese from reserve flocks compared with White Koluda Geese. Rocz. Nauk. Zoot., 25(4): 159–174.
  • PLAVNIK J., HURVITZ S. 1991. Response of broiler chickens and turkey poults to food restriction of varied severity during early life. Brit. Poult. Sci., 32: 343–352.
  • SZEREMETA J., BOCHNO R., BRZOZOWSKI W. 2000. Influence of restricted feeding on growth performance and slaughter value of young ducks. Pol. J. Natur. Sc., 10(1): 153–162.
  • WILKIEWICZ-WAWRO E. 1994. Effect of rearing and slaughter value of interspecific hybrid ducks fed ad libitum or a limited ration. Acta Acad. Agricult. Techn. Olst., Zoot., 4 0, B: 3–37.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-70669c42-47fb-4061-8af0-93ca02a8806d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.