PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 539 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ barwy światła na jakość rozsady szałwii błyszczącej (Salvia splendens BUC'HOZ EX ETL.)

Warianty tytułu

EN
Effect of light colour on the quality of Salvia splendens BUC'HOZ EX ETL. transplants

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Nasiona szałwii wysiano do palet wielodoniczkowych. Ustawiono pod lampami fluorescencyjnymi Philips TLD o świetle dziennym, białym, niebieskim, żółtym, zielonym i czerwonym. Barwa światła wpłynęła na kiełkowanie nasion i wzrost roślin. Stwierdzono korzystny wpływ światła niebieskiego i białego na kiełkowanie nasion i cechy morfologiczne roślin. Światło żółte i czerwone niekorzystnie wpłynęło na jakość roślin.
EN
Salvia seeds were sown in pots and placed under Philips TLD fluorescent lamps emitting daylight, white, blue, yellow, green and red light. Colour of light influenced on the germination and growth of plants. Favourable effect of the blue and white light on germination and morphological traits was observed. Yellow and red light influence was unfavourable.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

539

Numer

2

Opis fizyczny

s.633-640,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Roślin Ozdobnych, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.J.Dąbrowskiego 159, 60-594 Poznań

Bibliografia

  • Appelgren M. 1991. Effects of light quality on stem elongation of Pelargonium in vitro. Scientia Hortic. 45: 345-351.
  • Bielenin M., Joustra M. 2000. Effect of red and blue light on growth, flowering and quality of ornamental nursery shrubs. Roczniki AR w Poznaniu, Ogrodnictwo 31: 13-17.
  • Casal J.J., Sanchez R.A. 1992. Physiological relationships between phytochrome effects on internode extension growth and dry matter accumulation in light-grown mustard. Photochem. Photobiol. 56: 571-577.
  • Głowacka B. 2002. Wpływ barwy światła na wzrost rozsady pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.). Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 1(2): 93-103.
  • Heo J., Lee Ch., Chakrabarty D., Paek K. 2002. Growth responses of marigold and salvia bedding plants as affected by monochromic or mixture radiation provided by a Light Emitting Diode (LED). Plant Growth Regulation 38: 225-230.
  • Jerzy M. 2000. Chryzantemy. PWRiL, Warszawa: 33-40.
  • King R. 2006. Light regulated plant growth and flowering; photoreceptors to genes, hormones and signals. Acta Hort. 711: 227-233.
  • Kopcewicz J., Lewak S. 1998. Podstawy fizjologii roślin. PWN, Warszawa: 725 ss.
  • Linding-Cisneros R., Zedler J. 2001. Effect of light on seed germination in Phalaris arundinacea L. (reed canary Grass). Plant Ecology 155: 75-78.
  • Mortensen L.M., Stromme E. 1987. Effects of light quality on some greenhouse crops. Scientia Hortic. 33: 27-36.
  • Pasian C.C., Bennett M.A. 2001. Paclobutrazol soaked marigold, geranium and tomato seeds produce short seedlings. HortScience 36(4): 721-723.
  • Pindel Z. 2001. Wpływ czasu stratyfikacji i rodzaju światła na kiełkowanie nasion czermieni błotnej (Calla palustris L.). Zeszyty Naukowe AR w Krakowie, Ogrodnictwo 381: 49-56.
  • Piszczek P., Głowacka B. 2005. Effect of light quality on growth of cucumber (Cucumis sativus L.) transplants. Vegetable Crops Research Bulletin 63: 77-85.
  • Shimizu H., Ma Z., Tazawa S., Douzono M., Runkle E.S., Heins R.D. 2006. Blue light inhibits stem elongation of chrysanthemum. Acta Hortic. 711: 363-367.
  • Tsegay B.A., Olsen J.E., Juntttila O. 2005. Effect of red and far-red light on inhibition of hypocotyl elongation in ecotypes of Betula pendula Roth. African Journal of Biotechnology 4: 50-56.
  • Witomska M., Ładyżyńska K. 2001. Wpływ światła i auksyn na ukorzenianie in vitro i jakość pędów petunii (Petunia hybrida) Ursynia. Zeszyty Naukowe AR w Krakowie 379: 193-197.
  • Woźny A., Zalewska M. 2006. Effect of blue light on the growth of chrysanthemum under long and short day. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. Volume 9 Issue 4.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-6fa0df91-974b-449c-bc4f-ad1fd7cceb94
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.