PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 05 | 4 |

Tytuł artykułu

Wielkość dostaw i klasyfikacja mleka surowego skupowanego w latach 2000-2006 przez jedną ze spółdzielni mleczarskich na terenie Podlasia

Warianty tytułu

EN
Amounts of deliveries and classification of raw milk purchased in the years 2000-2006 by one of dairies in the Podlasie region

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

4

Opis fizyczny

s.199-208,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Akademia Podlaska, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
autor

Bibliografia

  • 1. BABUCHOWSKI A., SEREMAK-BULGE J., 2005 - Zmiany w polskim mleczarstwie w wyniku akcesji do Unii Europejskiej. Przegląd Mleczarski 11, 4-10.
  • 2.BIELAK F., 1994 - Zootechniczne Uwarunkowania Produkcji Mleka Wysokiej Jakości. Biuletyn Informacyjny Instytutu Zootechniki, R. XXXII, 3, 77-93.
  • 3.BOGUCKI M., SAWA A., NEJA W., KSOB1ECH L., 2008 - Wpływ preparatów dippingowych na jakość cytologiczną mleka. Medycyna Weterynaryjna 64(4A), 469-472.
  • 4.CZAPLICKA M., CZERNIEWICZ M„ PUCHAJDA Z., KRUK A., SZALUNAS Т., 2002 -Ocena ilości i jakości mleka pozyskanego od krów holsztyńsko-fryzyjskich i czarno-białych. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 62, 183-191.
  • 5.FIEDOROWICZ G., WAŻNA-ZWIERZYŃSKA G., 2007 - Wpływ stanu technicznego urządzeń do pozyskiwania i schładzania oraz transportu mleka na jego jakość. Problemy Inżynierii Rolniczej 3, 83-93.
  • 6.GÓRSKA A., LITWIŃCZUK Z., 2002 - Jakość higieniczna mleka zbiorczego dostarczanego z punktów skupu do mleczarni. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 62, 79-86.
  • 7.GÓRSKA A., LITWIŃCZUK Z., NIEDZIAŁEK G., 1998 - Jakość mikrobiologiczna mleka surowego w rejonie Podlasia w zależności od wielkości dziennej produkcji. Medycyna Weterynaryjna 54, 10-12.
  • 8.KASZTELAN P., 2007 - Koncentracja produkcji mleka w Polsce w latach 2004-2006. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu t. X, z. 3, 116-119.
  • 9.KRASZEWSKI J., KIEC J., 1998 - Co gwarantuje wysoką jakość mleka? Agrochemia 9, 32-35.
  • 10.KRZYŻANOWSKI J., WRONA Z., WIERZBA J., 1996 - Wpływ pory roku na jakość higieniczną mleka. Medycyna Weterynaryjna 52(9), 580-581.
  • 11.LITWIŃCZUK A., PIERÓG M., KRÓL J., 2000 - Wpływ sezonu na jakość mleka towarowego produkowanego w rejonie lubelskim. Roczniki Naukowe Zootechniki, supl., 6, 77-81.
  • 12.PEŁCZYŃSKA E., PASZKIEWICZ W., 2007 - Jakość higieniczna mleka surowego z terenu wschodniej Polski w tzw. okresie przejściowym. Medycyna Weterynaryjna 63(12), 1572-1575.
  • 13.PN-A-86002 (1999). Mleko surowe do skupu. Wymagania i badania.
  • 14.PRZYSUCHA Т., GRODZKI H., NAŁĘCZ-TARWACKA Т., ŚLÓSARZ J., 2006 - Jakość higieniczna mleka odbieranego bezpośrednio z gospodarstwa lub za pośrednictwem stacji niskiego schładzania. Acta Scientiarum Polonorum - Zootechnica 5(1), 77-86.
  • 15.Rozporządzenie Min. Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz.U. 04.188.1946, zm. Dz.U.05.96.819).
  • 16.SABLIK P., SZARKOWSKI K, CZERNIAWSKA-PIĄTKOWSKA E„ KASICA A., 1999 -Porównanie jakości higienicznej mleka przy doju bańkowym i przewodowym w gospodarstwie rolnym w Wiejkowie. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 44, 215-224.
  • 17.SAWA A., 1998 - Jak hodowca może wpływać na jakość mleka. Poradnik Gospodarski 10, 18-19.
  • 18.STENZEL R., CHABUZ W., CIASTEK K., ŻELEZIK M., 2003 - Wpływ wybranych czynników środowiskowych i genotypu na jakość i skład chemiczny mleka pozyskiwanego w gospodarstwach prywatnych Lubelszczyzny. Annales Universitatis Mariae Curie-Sklodowska, Secito EE, vol. XXI, 1 (8), 55-62.
  • 19.STENZEL R., CHABUZ W., PYPEĆ M., PIETRAS U., 2001 - Wpływ pory roku, przebiegu laktacji i wieku krów na liczbę komórek somatycznych w mleku. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 55, 173-178.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-6f177652-7a69-4817-8035-909e6308c270
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.