PL
Celem badań, prowadzonych w latach 2004-2008 w Dąbrowicach (Centralna Polska), było określenie wpływu kilku zabiegów na wzrost, plonowanie i wybrane wskaźniki jakości owoców żurawiny odmiany Pilgrim. Rośliny posadzono w dwóch podłożach (gleba mineralna i gleba mineralna wzbogacona torfem). Zastosowano szczepionkę mikoryzową (ERM) przed sadzeniem roślin oraz dwa poziomy nawożenia azotowego (20 i 40 kg N∙ha-1∙rok-1). W kombinacji kontrolnej nie stosowano nawożenia azotem (0). Plantację nawadniano zakwaszoną wodą (H2SO4, pH 4,0-4,5). Stwierdzono, że w pierwszych latach dodatek torfu do gleby stymulował wzrost wegetatywny żurawiny u roślin niemikoryzowanych. W piątym roku badań (2008) wzrost wegetatywny był stymulowany przez wysokie dawki azotu. Dodatek torfu i nawożenie azotem zwiększały powierzchnię liści. Najwyższa dawka azotu zmniejszyła liczbę krótkopędów w latach 2006 i 2007; natomiast w 2008 roku - zwiększyła. W pierwszych latach owocowania nie stwierdzono istotnego wpływu nawożenia i inokulacji grzybami mikoryzowymi na wysokość plonu, chociaż stosowanie wysokich dawek azotu (N40) obniżało plon. Jednakże, w trzecim roku owocowania najwyższy plon uzyskano po stosowaniu azotu w wysokiej dawce (N40). Przeciętna masa jagód różniła się w poszczególnych latach, a stosowane zabiegi nie wpływały jednoznacznie na tę cechę. Podobnie, w przypadku innych wyróżników jakości owoców, wpływ zabiegów był niejednoznaczny. Stosowane zabiegi nie wpływały istotnie na zawartość składników mineralnych w tkankach roślin.
EN
The aim of this study, performed in the years 2004-2008 in Dąbrowice (Central Poland), was to determine the effect of some cultural practices on the growth, yield and fruit quality of cranberry cv. Pilgrim. Plants were grown in two soil treatments (mineral soil with a low organic matter content and mineral soil amended with peat); there were mycorrhizal inoculation (ERM) before planting and two rates of nitrogen fertilization (20 and 40 kg N∙ha-1∙yr-1). Non nitrogen fertilization was done in the control treatment. The plantation was drip-irrigated with acidified water (H2SO4, pH 4.0-4.5). It was found that during the first years of study the process of adding organic matter increased the vegetative growth in non mycorrhized plants; but it did not affect it when mycorrhizal fungi were applied. In the fifth year (2008) nitrogen fertilization stimulated the vegetative growth. Leaf area was stimulated by organic matter and nitrogen fertilization. The highest dose of nitrogen decreased a number of uprights in 2006 and 2007; however, it increased them in 2008. Within two initial years of the fruiting period, there were not any significant treatment effects of the soil, mycorrhizal infection and the rate of nitrogen on the yield, however, the highest rate of nitrogen decreased the yield. On the other hand, the highest rate of nitrogen increased the yield in the third year of the fruiting period. Mean fruit weight differed each year, and the effects of treatment were not explicit. A similar effect was obtained in the case of fruit quality. Nutrient content of cranberry tissue did not differ significantly, independent of treatments.