PL
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu parametrów odwadniania osmotycznego na emisję akustyczną jabłek suszonych konwekcyjnie. Odwadnianie osmotyczne, jako obróbka wstępna przed suszeniem konwekcyjnym jabłek wpływało na emisję akustyczną (EA) suszy. Wartości deskryptorów EA: amplituda dźwięku, czas trwania zdarzenia, średnia i maksymalna energia zdarzenia, liczba zdarzeń EA, współczynnik nachylenia charakterystyki widmowej (β) suszy jabłek wstępnie odwadnianych osmotycznie w roztworze sacharozy były istotnie wyższe niż suszu konwekcyjnego. Częstotliwość, amplituda dźwięku, energia zdarzenia EA i współczynnik nachylenia charakterystyki widmowej (β) nie zależały od parametrów obróbki osmotycznej jabłek. Podwyższenie temperatury wstępnego osmotycznego odwadniania jabłek przed suszeniem oraz wydłużenie czasu odwaniania spowodowało istotny wzrost liczby zdarzeń EA i maksymalnej energii zdarzenia EA. Na emisję akustyczną suszy jabłek odwadnianych osmotycznie w 60% roztworze sacharozy silniejszy wpływ miała temperatura niż czas wstępnej obróbki osmotycznej.
EN
The influence parameters of osmotic dehydrating on the acoustic emission (AE) of dried apples was analysed in the work. Osmotic dehydration as a pretreatment before the convection drying of apples influenced the acoustic emission of dried materials. The process of osmotic dehydration caused an increase of the acoustic descriptors. Amplitude of the sound and energy of the event AE and partition power spectrum slop (β) did not depend on the conditions of the osmotic treatment of apples. The increase of temperature and time of osmotic dehydration caused a significant increase in the number of events and maximum energy event of of AE. Acoustic emissions generated during compression of dried samples with osmotic dehydration in 60% sucrose solution the pretreatment had a stronger temperature impact than the time of osmotic process.