PL
Badano aktywność antyoksydacyjną i przeciwrodnikową liści roślin sześciu form genetycznych bazylii właściwej (Ocimum basilicum L.) oraz zawartość związków fenolowych i antocyjanów. Parametr całkowitej wydajności antyoksydacyjnej wyznaczony metodą FRAP wykazał stosunkowo niską zdolność redukcyjną roślin czerwonolistnej odmiany ‘Rubin’ w porównaniu z roślinami o liściach zielonych, wśród których wysokie wartości dawały rośliny wyrosłe z nasion oferowanych przez firmę Polan. Relacje między poszczególnymi genotypami były uzależnione od zastosowanego standardu (Troloksu lub kwasu askorbinowego). Aktywność przeciwrodnikowa (FRSA) wyznaczona metodą redukcji rodnika DPPH dała odmienne wyniki, bowiem najwyższe wartości zanotowano w przypadku odmiany ‘Rubin’. Także zawartość antocyjanów była najwyższa w liściach tej odmiany (różnica rzędu wielkości w stosunku do odmian zielonolistnych). Stwierdzono wyraźny związek pomiędzy pulą antocyjanów a FRSA (r=0,63). Nie wykazano natomiast korelacji pomiędzy pulą fenoli oznaczoną metodą Folina-Ciocalteu a wartościami FRAP czy FRSA. Aktywność antyoksydacyjna liści bazylii powinna być zatem badana różnymi metodami, które mogą ujmować aktywność chemiczną różnych grup związków czy też ich przekształconych form (antocyjanów, licznych związków fenolowych lub eugenolu).
EN
Antioxidant and antiradical activities of leaves of six basil (Ocimum basilicum L.) genotypes were studied as well as the contents of phenolic compounds and anthocyanins. Parameter of total antioxidant capacity obtained with FRAP method revealed relatively low reductive capacity of red-leaf cultivar ‘Rubin’ when compared to green-leaf ones. Among them, high values were obtained by plants grown from seeds offered by Polan company. The relations between individual genotypes were dependent on the standard used (Trolox or ascorbic acid). Different results were obtained when antiradical activity (FRSA) was assayed by the method of DPPH reduction, as the highest values were recorded in case of ‘Rubin’ cv. Anthocyanins content in leaves of this cultivar was also the highest (10-fold as compared to green-leaf plants). The clear relationship between anthocyanins and FRSA was established (r=0.63). However, there was no correlation between phenolic compounds assayed by Folin-Ciocalteu method, and FRAP or FRSA. Hence, the antioxidant activity of basil should be studied using differentiated methods, which would be able to detect the chemical activity of various compounds, or their converted forms (anthocyanins, numerous phenolics or eugenol).