EN
Antifungal activity of ethanol-water extracts of four medicinal plants, cinnamon (Cinnamomum verum Presl.), anise (Pimpinella anisum L.), black seed (Nigella sativa L.) and clove (Syzygium aromaticum L. Merr. & Perry.) was investigated against pea (Pisum sativum L.) root-rot fungus Rhizoctonia solani. In vitro antifungal activity test shown a high growth inhibition at concentration (4%) of each plant extract. The highest antifungal activity was recorded for clove extract which causes complete growth inhibition at concentration of 1%. Efficacy of clove extract on disease incidence of Rhizoctonia root-rot of pea was investigated in the greenhouse pot experiment. Clove extract at concentration 4% as well as the chemical fungicide recorded highly significant increase in the percentage of survived plants (40 and 48%, respectively) and highly significant decrease in disease incidence.
PL
Badano aktywność przeciwgrzybową etanolowowodnych wyciągów z czterech roślin lekarskich: cynamonu (Cinnamomum verum), anyżu (Pimpinella anisum), czarnuszki (Niella sativa) oraz goździkowca (Syzygiom aromaticum) przeciwko zgniliźnie korzeni grochu (Pisum sativum) wywoływanej przez grzyb Rhizoctonia solani. Test in vitro na przeciwgrzybową aktywność, wykazał wysoką inhibicję wzrostu przy stężeniu 4% każdego z wyciągów roślinnych. Najwyższą przeciwgrzybową aktywność stwierdzono dla wyciągu z goździków, który wywołuje całkowitą inhibicję wzrostu w stężeniu 1%. Skuteczność wyciągu z goździków na występowanie powyższej choroby badano w warunkach szklarniowych. W stężeniu 4%, tak samo jak fungicyd chemiczny, powodował on istotny wzrost procentu przeżywalności roślin (odpowiednio 40 i 48%) oraz wysoce istotny spadek występowania choroby.