PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 62 | 1 |

Tytuł artykułu

Characteristics of blooming, floral nectaries and nectar of Malus sargentii Rehd.

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Charakterystyka kwitnienia, nektarników kwiatowych i nektaru Malus sargentii Rehd.

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the years 2007-2008, the flowering biology of Malus sargentii, an ornamental apple tree native to Japan, was studied in the conditions of Lublin (Poland). The daily rate of flower opening, flowering duration and flower visitation by insects were determined. The amount of nectar produced per flower and sugar content in the nectar were investigated. The size of nectaries and the micromorphology of their surface were examined using light and scanning electron microscopy. It was found that the greatest amount of flowers opened between 11.00 and 13.00. During this time, the largest number of insects was observed in the flowers. Bees (90%) were predominant among the insects, with a much smaller number of bumblebees (6%) and butterflies (4%). The flower life span was 5 days. Over this period, the flower produced, on the average, 0.71 mg of nectar with an average sugar content of 32%. The nectaries of Malus sargentii are orange-yellow coloured and they represent the hypanthial type. Due to the protrusion of the nectariferous tissue, they are classified as automorphic nectaries. The surface of the epidermal cells of the nectary was distinguished by distinct cuticle folds. A small number of stomata were located only in the basal part of the nectary. At the beginning of flowering, all stomata were closed, but secretion traces were observed near well-developed outer cuticular ledges.
PL
W warunkach Lublina (Poland) w latach 2007- 2008 badano biologię kwitnienia Malus sargentii, jabłoni ozdobnej pochodzącej z Japonii. Określono dobową dynamikę rozkwitania kwiatów, długość kwitnienia oraz oblot kwiatów przez owady. Zbadano ilość nektaru wytwarzanego przez kwiat oraz zawartość cukrów w nektarze. W mikroskopie świetlnym i skaningowym elektronowym analizowano wielkość nektarników oraz mikromorfologię ich powierzchni. Stwierdzono, że najwięcej kwiatów rozwija się w godzinach 11.00 – 13.00. W tym samym czasie obserwowano największą liczbę owadów w kwiatach. Wśród owadów dominowały pszczoły (90%), przy znacznie mniejszej liczbie trzmieli (6%) i motyli (4%). Długość życia kwiatu wynosiła 5 dni. W tym czasie kwiat wytwarzał średnio 0,71 mg nektaru o średniej zawartości cukrów wynoszącej 32%. Nektarniki Malus sargentii mają barwę pomarańczowożółtą i reprezentują typ hypancjalny. Ze względu na uwypuklenie tkanki nektaronośnej zaliczono je do nektarników automorficznych. Powierzchnia komórek epidermy nektarnika odznaczała się wyraźnymi pofałdowaniami kutykuli. Nieliczne aparaty szparkowe zlokalizowane były tylko w bazalnej części nektarnika. Na początku kwitnienia wszystkie aparaty szparkowe były zamknięte, ale przy dobrze rozwiniętych zewnętrznych listwach kutykularnych obserwowano ślady wydzieliny.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

62

Numer

1

Opis fizyczny

p.17-25,fig.,ref.

Twórcy

  • Department of Botany, University of Life Sciences in Lublin, Akademicka 15, 20-950 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • Be r n a r d e l l o G., 2007. A systematic survey of floral nectaries. [In:] Nectaries and nectar. S. W. Nicolson, Nepi M., E. Pacini (eds.), Springer, Dordrecht.
  • Buga ł a W., 2000. Drzewa i krzewy. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa.
  • Chwi l M., K o n a r s k a A., We r y s z k o - Chmi e l ewsk a E., 2006. Diversity of the floral nectaries surface of four Crataegus L. species. Acta Agrobot. 59 (1): 29-39.
  • Fa h n A., 1979. Ultrastructure of nectaries in relation to nectar secretion. Am. J. Bot. 66: 977-985.
  • Gadawski R. M., Smith S. M., 1992. Nectar sources and age structure in population of a Sedes provocans (Diptera: Culicidae). J. Med. Entom. 29 (5): 879-886.
  • Gu l y á s S., N a g y n é Bí r ó M., M o l n á r Á., 1989. Nectar production of apple cultivars in the Nyírsg area and the composition of apple honey. Méhész Újság, 2 (1): 18-20.
  • J a b ł o ń s k i B., 1986. Nektarowanie i wydajność miodowa ważniejszych roślin miododajnych w warunkach Polski cz. V. / Nectar secretion and honey efficiency of important honey plants in polish conditions. Pszczel. Zesz. Nauk. 30: 195-205.
  • J a b ł o ń s k i B., S z k l a n ows k a K., 1979. Propozycje zmiany metody badań nektarowania roślin. / Improved method of investigations on nectar secretion of plants. Pszczeln. Zesz. Nauk. 23: 105-114.
  • J u n i p e r B. E., J e f f r e e C. E., 1983. Plant Surfaces. Edward Arnold, London.
  • Koł t ows k i Z., 2006. Wielki atlas roślin miododajnych. Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita S.A., Warszawa.
  • Ko n a r s k a A., 2006. Budowa nektarników jabłoni dzikiej (Malus sylvestris (L.) Mill.). / Studies on the structure of nectaries of wild apple (Malus sylvestris (L.) Mill.). Acta Agrobot. 59 (1): 41-48.
  • Ko n a r s k a A., 2007. The comparison of nectaries structure of some varieties of ornamental apple. Acta Agrobot. 60 (1): 35-43.
  • Ko n a r s k a A., Ma s i e r ows k a M., We r y s z k o - C hm i e l ews k a E., 2005. The structure of nectaries and nectar secretion in common pear (Pyrus communis L.). J. Apic. Sci. 49 (1): 85-92.
  • Ku g l e r H., 1970. Blütenökologie. Gustaw Fisher Verlag, Jena.
  • Ma u r i z i o A., G r a f l I., 1969. Das Trachtpflanzenbuch. Nektar Und Pollen die wichtigsten Nahrungsquellen der Honingbiene, Ehrenwirth Verlag, München.
  • Na g y Tó t h E. N., B u b á n T., H e ve s i M., Or o s z -Kov á c Z., S z a b ó L., G., 2000. Morfological characteristics of the nectar and composition of nectar of selected apple cultivars. Acta Hort. 538 (1): 301-308.
  • Na g y-De r i H., O r o s z -Kov á c Zs., F a r k a s Á., 2007. Morfological characterization of the floral nectar in some apple-shaped quince cultivars. Acta Bot. Hung. 49 (3-4): 359-375.
  • Or o s z -Kov á c Z., N a g y Tó t h E., Csatos A., S z a b ó A. 1990. A nektárium szerkezezet és a nektárprodukció összefűggés néhány almafajtánál. Bot. Közlem. 77 (1-2): 127-132.
  • Or o s z -Kov á c Z., S z a b ó L. G., B o t z L., B u b á n T., M a j e r Bo r d a c s M., N a g y Tó t h E., 1997. Sugar components and refraction of the floral nectar in apple cultivars. Hort. Sci. 29: 123-128.
  • Ra d i c e S., G a l a t i B. G., 2003. Floral nectary ultrastructure of Prunus persica L. Batch cv. Forastero (Newcomer), an Argentine Peach. Plant Syst. Evol. 238: 23-32
  • Sme t s E., 1986. Localization and systematic importance of the floral nectarines in the Magnoliatae (Dicotyledons). Bull. Jard. Bot. Nat. Belg. 56: 51-76.
  • S z k l a n ows k a K., 1987. Pszczelarska wartość jabłoni ozdobnych stosowanych jako zapylacze w sadach. / The apicultural value of ornamental apple trees applied as pollinators in production orchards. Pszczeln. Zesz. Nauk. 31: 189-206.
  • We r y s z k o - Chmi e l ews k a E., K o n a r s k a A., 1995. Porównanie struktury nektarników wybranych gatunków z podrodziny Pomoideae (Rosaceae). / Comparison of the nectary structure of selected species from the subfamily Pomoideae. Acta Agrobt. 48 (1): 33-34.
  • We r y s z k o - Chmi e l ews k a E., K o n a r s k a A., 1996. Anatomia nektarników kwiatowych dziewięciu gatunków z podrodziny Pomoideae (Rosaceae). / Anatomy of floral nectaries of nine species from the subfamily Pomoideae. Acta Agrobot. 49 (1-2): 95-105.
  • We r y s z k o - Chmi e l ews k a E., M a s i e r ows k a M., Ko n a r s k a A., P e z d a M., 1996. Wielkość nektarników i obfitość nektarowania niektórych gatunków Cotoneaster, Crataegus i Sorbus. / Nectaries dimensions and abundance of nectar secretion in some Cotoneaster, Crataegus and Sorbus species. Ann. Univ. Mariae Curie- Skłodowska, Sect. EEE, 17: 133-140.
  • We r y s z k o - Chmi e l ews k a E., M a s i e r ows k a M., Ko n a r s k a A., 1997. Surface of the nectaries and nectar production of four Pomoideae representatives (Rosaceae). Acta Hort. 437: 359-367.
  • We r y s z k o - Chmi e l ews k a E., M a s i e r ows k a M. L., K o n a r s k a A., 2003. Characteristics of floral nectaries and nectar in two species of Crataegus (Rosaceae). Plant Syst. Evol. 238: 33-41
  • We r y s z k o - Chmi e l ews k a E., K o n a r s k a A., 2006. Micromorphology of Sorbus intermedia Pers. Nectary surface in different phases of blooming. Acta Agrobot. 59 (1): 49-59.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-62c6a766-62bb-44e0-ad46-3e16436f1ad9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.