PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 09 | 4 |

Tytuł artykułu

Yield and changes in the fruit quality of cherry tomato grown on the cocofibre and rockwool slabs used for the second time

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wysokość plonu oraz zmiany w jakości owoców pomidora drobnoowocowego w uprawie na powtórnie używanym włóknie kokosowym i wełnie mineralnej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Greenhouse cultivation of four cultivars of cherry tomato (Goldita, Faworita, Flavorino, Organza) on the substrates used for the second time (cocofibre and rockwool) did not show any differences in their yielding. Fruits obtained from cultivation on the cocofibre contained less dry matter and vitamin C. During the vegetation period some changes in fruit quality were observed. In the first weeks of fruiting more organic acids and less of vitamin C were observed in fruits. At the time of full fruiting (II period) the content of vitamin C was at its highest and at the same time the content of organic acids and dry matter at the lowest. At the end of vegetation (III period) fruits contained more dry matter and total sugars). Cultivars significantly differed in respect to yielding and fruit quality. The highest content of the investigated components was characteristic for Favorita and Goldita cultivars and the lowest for Organza. However, that cultivar produced the highest total and marketable yield.
PL
Uprawa szklarniowa czterech odmian pomidora drobnoowocowego (Goldita, Faworita, Flavorino, Organza) na podłożach użytkowanych powtórnie (włókno kokosowe i wełna mineralna) nie wykazała istotnych różnic w ich plonowaniu. Owoce pochodzące z uprawy roślin na podłożu kokosowym zawierały mniej suchej masy oraz witaminy C. W okresie wegetacji obserwowano zmiany w jakości owoców. W pierwszych tygodniach plonowania w owocach notowano więcej kwasów organicznych natomiast najmniej w nich witaminy C. W pełni owocowania (II termin) zawartość witaminy C była w nich największa, a jednocześnie najmniejsza zawartość kwasów organicznych oraz suchej masy. Pod koniec wegetacji (III termin) owoce posiadały więcej suchej masy i cukrów ogółem. Odmiany istotnie różniły się pod względem zarówno plonowania, jak i jakości owoców. Największą zawartością badanych składników odznaczały się owoce odmian Favorita i Goldita, najmniejszą zaś owoce odmiany Organza. Ta odmiana natomiast wydała największy plon ogólny i handlowy.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

4

Opis fizyczny

p.93-98,ref.

Twórcy

  • Department of Vegetable and Medicinal Plants, Warsaw University of Life Sciences – SGGW, Nowoursynowska 159, 02-776 Warsaw, Poland
autor

Bibliografia

  • Abegaz E., Tandon K., Scott J., Baldwin E., Shewfelt R., 2004. Partitioning taste from aromatic flavor notes of fresh tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) to develop predictive models as a function of volatile and nonvolatile components. Postharv. Biol. Technol., 34, 227-235. Benoit F., Ceustermans N., 1998. Tomato on several environmentally friendly cultivation substrates. Proeft. Nieuws, 8, 23.
  • Gajc-Wolska J., Skąpski H., Szymczak J.A., 2000. Physical and sensory characteristics of the fruits of eight cultivars of field grown tomato. Acta Phys. Plant., 22, 365-369.
  • Golcz A., Politycka B., Bosiacki M., 2006. Wielokrotne użytkowanie podłoży w uprawie oberżyny (Solanum melongena L.). Folia Hort., 1, 150-155.
  • Hallmann E., Kobryń J., 2003. Yield and ąuality of cherry tomato (Lycopersicon esculentum var. cerasiforme) cultivated on rockwool and cocofibre. Acta Hort., 614(2), 693-697.
  • Harkier F., Marsh K., Young H., Murray S., Gunson F., Walker S., 2002. Sensory interpretation of instrumental measurements 2: sweet and acid taste of apple fruit. Postharv. Biol. Technol., 24, 241-250.
  • Helyes L., Dimeny J., Pek Z., Lugasi A., 2006. Effects of the variety and growing methods as well as cultivation conditions on the composition of tomato (Lycopersicon lycopersici (L.) Karsten) fruit. Acta Hort., 712, 511-516.
  • Islam M. S., Khan S., Ito T., Maruo T., Shinohara Y., 2002. Characterization of the physico-chemical properties of environmentally friendly organic substrates in relation to rockwool. J. Hort. Sci. Biotechnol., 77(2), 143-148.
  • Kobryń J., Abukhovich A., Kowalczyk K., 2007. Wysokość i jakość plonu owoców pomidora drobnoowocowego w uprawie na włóknie kokosowym i wełnie mineralnej. Rocz. AR Pozn. 383, Ogrodnictwo, 41, 523-528.
  • Michajłojć Z., Nurzyński J., 1998. Zmiany zawartości składników pokarmowych w różnych podłożach w uprawie pomidora szklarniowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 461, 299-308.
  • Piróg J., 1998. Przydatność wełny mineralnej powtórnie użytkowanej do uprawy ogórka szklarniowego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 461, 365-372.
  • Piróg J., Gembiak R., 2001. Plonowanie papryki pod osłonami na podłożach mineralnych powtórnie użytkowanych. Zesz. Nauk. ART. w Bydgoszczy, Rolnictwo, 46, 109-115.
  • Rosales M., Rubio-Wilhelmi M., Castellano R., Castilla N., Ruiz J., Romero L., 2007. Sucrolytic activities in cherry tomato fruits in relation to temperature and solar radiation. Sci. Hort., 113, 244-249.
  • Rumpel J., 1998. Tradycyjne i nowe substraty uprawowe oraz problematyka ich stosowania. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 461, 47-66.
  • Toor R., Savage G., Lister C., 2006. Seasonal variation in the antioxidant composition of greenhouse grown tomatoes. J. Food Comp. Analys., 19, 1-10.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.dl-catalog-617b81b0-86db-434e-a0f3-82b910bbc138
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.