Przejdź do menu głównego
Przejdź do treści
PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Wydawca
-
Czasopismo
Żywność Nauka Technologia Jakość
Rocznik
2009
Tom
16
Numer
4
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
4
artykuł:
Aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów szałwii i rozmarynu
(
Wozniak M.
,
Ostrowska K.
,
Szymanski L.
,
Wybieralska K.
,
Zielinski R.
)
artykuł:
Ocena strawności nowego preparatu skrobi modyfikowanej fizycznie w badaniach na szczurach
(
Aniola J.
,
Thanh J. L.
,
Lewandowicz G.
)
artykuł:
Zwyczaje młodzieży akademickiej dotyczące spożywania napojów – badania wstępne
(
Gawecki J.
,
Twardowska M.
,
Loboda D.
)
artykuł:
Ocena wpływu suplementacji diety witaminami A, E i C na ich zawartość w osoczu krwi osób starszych
(
Matuszewski T.
,
Klos K.
,
Kedziora J.
,
Rutkowski M.
,
Tokarski S.
)
artykuł:
Wartość odżywcza i ocena organoleptyczna ciastek wzbogaconych w susz grzybowy shiitake Lentinula edodes
(
Regula J.
)
artykuł:
Zawartość składników odżywczych i profil kwasów tłuszczowych mięsa i wybranych wędlin z ekologicznej produkcji świń
(
Grela E. R.
,
Kowalczuk E.
)
artykuł:
Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
(
Nogala-Kalucka M.
,
Lampart-Szczapa E.
,
Krzyzostaniak I.
,
Siger A.
)
artykuł:
The influence of inulin addition as fat substitute on reducing energy value and consumer acceptance of model pork meatballs
(
Flaczyk E.
,
Gorecka D.
,
Kobus J.
,
Szymandera-Buszka K.
)
artykuł:
Możliwości odzyskiwania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz z chmielin
(
Baranowski K.
,
Baca E.
,
Salamon A.
,
Michalowska D.
,
Meller D.
,
Karas M.
)
artykuł:
Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego
(
Predka A.
,
Gronowska-Senger A.
)
artykuł:
Wpływ warunków technologicznych produkcji chleba pszennego na stopień rozkładu kwasów fitynowych
(
Baca E.
,
Skibniewska K.
,
Baranowski K.
,
Zakrzewski J.
,
Slowik E.
,
Meller D.
,
Karas M.
,
Mielcarz M.
)
artykuł:
Suplementacja diety wśród studentów
(
Siglowa A.
,
Bertrandt B.
,
Conder M.
,
Bertrandt K.
,
Lisiecka A.
,
Kubiak P.
,
Urbanska A.
)
artykuł:
Zmiany stężenia aldosteronu w osoczu podczas rehydratacji prowadzonej po działaniu stresu ciepła: wpływ rodzaju stosowanego napoju
(
Pokora I.
,
Poprzecki S.
)
artykuł:
Influence of lipid stabilization on the retention of available lysine and methionine in stored raw Polish sausage
(
Hes M.
,
Korczak J.
,
Pyrcz J.
,
Kowalski R.
)
artykuł:
Charakterystyka tokochromanoli w wybranych produktach przemysłu mleczarskiego z dodatkiem olejów roślinnych
(
Pikul J.
,
Nogala-Kalucka M.
,
Siger A.
)
artykuł:
Porównanie zawartości związków bioaktywnych w winach czerwonych pochodzących z różnych krajów europejskich
(
Czech A.
,
Malik A.
,
Pitucha I.
,
Woznica A.
)
artykuł:
Częstość spożycia napojów energetyzujących, a aktywność fizyczna i występowania nadwagi i otyłości wśród młodzieży licealnej
(
Bajerska J.
,
Wozniewicz M.
,
Jeszka J.
,
Wierzejska E.
)
artykuł:
Suplementy magnezu i potrzeba ich stosowania w dietach dzieci zdrowych i z celiakią
(
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
,
Socha J.
)
artykuł:
Styl życia - aktywność fizyczna, preferencje żywieniowe dzieci kończących szkołę podstawowa
(
Zimna-Walendzik E.
,
Kolmaga A.
,
Tafalska E.
)
artykuł:
Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C
(
Gliszczynska-Swiglo A.
,
Szymusiak H.
)
artykuł:
Ocena wpływu składu diety i jej uzupełniania wybranymi składnikami mineralnymi na stężenie kortykosteronu i bilans wodny u samców szczura
(
Podlaszewska G.
,
Friedrich M.
,
Sadowska J.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji diety fruktanami typu inuliny i chromem(III) na wskaźniki gospodarki magnezem u szczura
(
Krejpcio Z.
,
Wojciak R. W.
,
Staniek H.
,
Wisniewska J.
)
artykuł:
Problematyka żywnosciowa w ustawodawstwie polskim i unijnym
(
Morkis G.
)
artykuł:
Wpływ wysokich ciśnień na zawartość sacharydów w sokach z marchwi utrwalonych technologią HPP
(
Zyngiel W.
,
Kolenda H.
)
artykuł:
Wybrane parametry jakościowe winogron uprawianych w Polsce południowej
(
Krosniak M.
,
Gastol M.
,
Banach P.
,
Pytel A.
)
artykuł:
Wpływ marki na akceptację cech sensorycznych jogurtów
(
Kabacinska A.
,
Babicz-Zielinska E.
)
artykuł:
Wpływ diety z dodatkiem fruktozy i sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na masę ciała i wątroby oraz stężenie aminotransferazy alaninowej (ALT) u szczurów
(
Maslak E.
,
Kostogrys R. B.
,
Franczyk-Zarow M.
,
Pisulewski P. M.
)
artykuł:
Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe
(
Schlegel-Zawadzka M.
,
Barteczko M.
)
artykuł:
The effect of vegetation period on contents of elements affecting antioxidant capacity of extracts from Ginkgo biloba L.
(
Kobus J.
,
Flaczyk E.
,
Krejpcio Z.
,
Staniek H.
)
artykuł:
Ocena wpływu składu diety i jej uzupełniania witaminami z grupy B na stężenie insuliny i wybranych wskaźników przemian białkowych u samic szczura
(
Friedrich M.
,
Sadowska J.
,
Goluch-Koniuszy Z.
)
artykuł:
Wpływ chromu (III) na metabolizm kwasów tłuszczowych oraz ekspresję genów szlaku insulinowego w komórkach mięśniowych myszy linii C2C12
(
Lewicki S.
,
Rattman D.
,
Kuryl T.
,
Snochowski M.
,
Debski B.
)
artykuł:
Zwyczaje żywieniowe studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie stosujących diety alternatywne
(
Semeniuk W.
)
artykuł:
Wpływ treningu i dodatku witaminy C na zawartość składników mineralnych w wątrobie szczurów
(
Gralak M. A.
,
Bertrandt J.
,
Klos A.
,
Stryczek A. B.
,
Debski B.
)
artykuł:
Postawy osób dorosłych wobec żywności funkcjonalnej w zależności od wieku i płci
(
Gorecka D.
,
Czarnocinska J.
,
Idzikowski M.
,
Kowalec J.
)
artykuł:
Akceptacja żywności niekonwencjonalnej przez młodych konsumentów
(
Steinka I.
)
artykuł:
Ocena zawartości witamin w całodziennych racjach pokarmowych kobiet o prawidłowej masie ciała oraz z nadwagą i otyłością
(
Stefanska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
)
artykuł:
Wpływ mannanoligosacharydów na status zdrowotny i jakość mięsa kurcząt brojlerów
(
Lipinski K.
,
Tywonczuk J.
,
Siwicki A.
)
artykuł:
Wpływ wybranych czynników na zakup i stosowanie przez osoby starsze witaminowo-mineralnych suplementów diety
(
Saran A.
,
Duda G.
)
artykuł:
Zasadność stosowania odżywek przez reprezentantów kadry narodowej seniorów podnoszenia ciężarów na zgrupowaniu treningowym
(
Szczepanska B.
,
Malczewska-Lenczowska J.
,
Gajewski J.
)
artykuł:
Ocena skażenia ołowiem zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków z regionu lubelskiego
(
Kot A.
,
Zareba S.
,
Wyszogrodzka-Koma L.
)
artykuł:
Ocena wartości odżywczej zestawów obiadowych przygotowanych w stołówce akademickiej
(
Dymkowska-Malesa M.
,
Bac A.
,
Plawgo A.
,
Zgorska K.
)
artykuł:
Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek MCF-7
(
Koronowicz A.
,
Dulinska-Litewka J.
,
Pisulewski P.
,
Laidler P.
)
artykuł:
Akceptacja genetycznych modyfikacji w produkcji żywności o zwiększonej zawartości witamin i składników mineralnych na przykładzie ryżu
(
Jezewska-Zychowicz M.
)
artykuł:
Właściwości sensoryczne a zawartość tanin w fermentowanych i ekstrudowanych preparatów łubinowych
(
Lampart-Szczapa E.
,
Konieczny P.
,
Kossowska I.
,
Nogala-Kalucka M.
,
Zawirska-Wojtasiak R.
,
Hoffmann A.
)
artykuł:
Zawartość składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn stosujących dietę tradycyjną i „optymalną” – analiza porównawcza
(
Boleslawska I.
,
Przyslawski J.
,
Schlegel-Zawadzka M.
,
Grzymislawski M.
)
artykuł:
Wpływ suplementacji ekstraktem z czerwonego wina na właściwości antyoksydacyjne i fibrynolityczne u ludzi
(
Mielcarz G.
,
Barinow–Wojewodzki A.
,
Linke K.
)
artykuł:
Potencjał antyoksydacyjny racji pokarmowych pacjentów ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia
(
Czlapka-Matyasik M.
,
Kostrzewa-Tarnowska A.
,
Bajerska J.
)
artykuł:
Badania zwyczajów żywieniowych studentów polskich i belgijskich
(
Skibniewska K. A.
,
Radzyminska M.
,
Jaworska M. M.
,
Babicz-Zielinska E.
)
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.