1.AOYAGI S., BAKER D.H., 1993 - Nutritional evaluation of copper-methionine complex for chick. Poultry Science 72, 12, 2309-2315.
2.BOCHNO R., LEWCZUK A., WAWRO K„ 1993 - Próba określenia optymalnego wieku uboju indyków rzeźnych WAWA 1. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 8, 315-321.
3.FARUGA A., JANKOWSKI J., 1996 - Indyki. Hodowla i użytkowanie. PWRiL, Warszawa.
4.FARUGA A., POLAK M., JĘDRYCZKO R., ŁOWCZAK I., 2003 - Wyniki odchowu i aktywność enzymów surowicy krwi indyków żywionych mieszankami z zawartością flawomy-cyny lub preparatu ziołowego. Biuletyn Naukowy 22, 167-171.
5.FARUGA A., PUDYSZAK K., 1999 - Efektywność odchowu i jakość mięsa indyczek rzeźnych żywionych paszą z dodatkiem ziół. Zeszyty Naukowe Przeglądu Hodowlanego 45, 349-357.
6.FRITZ Z., MAJDAŃSKI F„ KINAL S., SCHLEICHER A., 1990 - Zioła jako komponent mieszanek paszowych dla kurcząt brojlerów. COBR Poznań. Zeszyty Naukowe Drobiarstwa 7, 31-40.
7.GUO R., HENRY P.R., HOLWERDA R.A., CAO J., LITTELL R.C., MILES R.D., AMMER-MAN C.B., 2001 - Chemical characteristic and relative bioavailability of supplemental organic copper sources for poultry. Journal of Animals Science 79, 1132-1141.
8.JANKOWSKI J., ZDUŃCZYK Z., JUŚKIEWICZ J., KONCICKI A., 2000 - The response of turkeys to diets containing FAT differing in degree of oxidation. Journal of Animals Feeding Science 9, 363-370.
9.MAKARSKI B., 2002 - Wpływ kompleksu chelatowego miedzi z lizyną oraz fitazy na reakcje biologiczne indyków. Rozprawy Naukowe AR w Lublinie 256.
10.MAKARSKI B., POLONIS A., 2001 - Effect of biopleks Cu on the level of biochemical indices of turkey blood. Polish Journal of Nutrition Science 10/51, 1, 49-51.
11.MAKARSKI B., POLONIS A., CZECH A., SEMBRATOWICZ I., 2002 - Wpływ miedzi pochodzącej ze związków nieorganicznych i chelatów na wskaźniki krwi i wyniki produkcyjne indyków. Annates UMCS, sec. EE, 41, 287-293.
12.MILES R.D., O'KEEFE S.F., HENRY P.R., AMMERMAN C.B., LUO X.G., 1998 - The effect of dietary supplementation with copper sulfate or tribasic copper chloride on broiler performance, relative copper bioavailability and dietary prooxidant activity. Poultry Science 77,416-425.
13.National Research Council (NRC), 1994 - Nutritional requirements of poultry. National Academy of Sciences, Washington, DC.
14.Praca zbiorowa (red. S. Smulikowska, A. Rutkowski), 2005 - Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz. Normy żywienia drobiu. PAN, Warszawa.
15.SCHLEICHER A., FRTZ Z., KINAL S„ 1998 - Zastosowanie wybranych ziół w mieszankach treściwych dla kurcząt rzeźnych. Rocz Nauk. Zoot. 25, 3, 213-224.
16.SWIĄTKIEWICZ S., 2001 - Zastosowanie organicznej formy cynku w żywieniu kurcząt brojlerów. Polskie Drobiarstwo 1, 45-47.