PL
Konsumenci żywności formułują coraz wyższe wymagania. Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, chcąc sprostać oczekiwaniom odbiorców oraz prawnym wymaganiom w zakresie bezpieczeństwa żywności, wdrażają nowoczesne systemy zarządzania jakością w całym łańcuchu żywnościowym. Z przeprowadzonych badań wynika, że 92% ankietowanych przedsiębiorstw stosuje Dobrą Praktykę Higieniczną (GHP), Dobrą Praktykę Produkcyjną (GMP) i system HACCP. Bez dobrej jakości surowców nie jest możliwe wyprodukowanie wysokiej jakości żywności. Dlatego też firmy spożywcze zwiększają wymagania i rozszerzają oraz pogłębiają integrację pionową z dostawcami surowców pierwotnych, którymi przede wszystkim są rolnicy.
EN
The requirements of food consumers are each day higher. Food industry enterprises implement modern quality management systems on each food chain level in order to meet consumer’s expectations and legislative food safety requirements. It appeared from research carried out that 92% of enterprises use GHP, GMP, HACCP. Without high quality of raw material’s it is not possible to produce high quality food. Companies increase their requirements and expand vertical integration with suppliers, who are mainly farmers.