1. Blair R.: Nutrition and Feeding of Organic Pigs. University of British Columbia, Canada Pub, Hardback, 2007.
2. Borzuta K., Grześkowiak E., Strzelecki J., Lisiak D., Buczyński J.T.: Cechy rzeźne świń typu mięsno-tłuszczowego pochodzących z aktualnego chowu drobnotowarowego. Anirn. Sci. Pap. Rep., 2006, 24 Suppl. 1: 27-33.
3. Council of the European Union: Council Regulation (EC) No 1804/1999 of 19 July 1999 supplementing Regulation (EEC) No 2092/91 on organic production of agricultural products and indications referring thereto on agricultural products and foodstuffs to include livestock production. Official Journal L 222, 24/08/1999: 0001-0028.
4. Gade P. B.: Welfare of animal production in intensive and organic systems with special reference to Danish organic pig production. Meat Sci., 2002, 62(3): 353-358.
5. Grela E.R., Skórnicki H.: Działalność doradcza w zakresie pomocy trzodowym gospodarstwom ekologicznym. Trz. Chl., 2005, 43(6): 73-76.
6. Grela E.R.: Current trends in intensively or ecologically fed pigs. Pol. J. Vet. Sci., 2008, 11(4): 405-409.
7. Grela E.R.: Ekologiczna produkcja świń w Polsce - moda czy szansa dla bezpiecznej żywności? Ekonatura, 2009, 2: 12-14.
8. Grela E.R.: Wpływ mieszanek ziołowych w żywieniu tuczników na wzrost i cechy mięsa. Ann. UMCS, 2001, IX Suppl., Sect. EEE: 243-248.
9. Hanczakowska E.: Wpływ naturalnych przeciwutleniaczy w dawkach pokarmowych na wynik tuczu i jakość mięsa tuczników. Rocz. Nauk. Zoot., Rozpr. Hab., 2004, 17: 1-75.
10. Kelly H.R.C., Browning H.M., Martins A.P., Pearce G.P., Stopes C., Leifert C., Edwards S.A.: The effect of breed and husbandry system on performance and of meat and meat products from organic pigs. Proceedings of Congress on Organic Farming, Food Quality and Human Health, Newcastle, UK, 6-9 January. 2005, www.qlif.org/ qlifnews/april05/con4.html.
11.Kijlstra A., Eijck I.A.J.M.: Animal health in organic livestock production systems: a review. NJAS, 2006, 54(1): 77-94.
12. Millet S., Hesta M., Seynaeve M., Ongenae E., De Smet S., Debraekeleer J., Janssens G.P.J.: Performance, meat and carcass traits of fattening pigs with organic versus conventional housing and nutrition. Livest. Prod. Sci., 2004, 87: 109-119.
13. Millet S., Raes K., Van den Broeck W., De Smet S., Janssens G.P.J.: Performance and meat quality of organically versus conventionally fed and housed pigs from weaning till slaughtering. Meat Sci., 2005, 69: 335-341.
14. Mowat D., Watson C.A., Mayes R.W., Kelly H., Browning H., Edwards S.A.: Herbage intake of growing pigs in an outdoor organic production system. Proc. Br. Soc. Anim. Sci., 2001: 169.
15.Semeniuk W., Grela E.R.: Differences in the chemical composition and nutritional value of feedingstuffs from the organic and conventional farms. Mat. Konf. XXXVII Sesja Żywieniowa na temat: „Postęp badań fizjologicznych i biochemicznych oraz ich wykorzystanie w praktycznym żywieniu zwierząt” Szczecin, 28-30 maja. 2008: 81-82.
16.Szyndler-Nędza M., Blicharski T., Bajda Z.: Świnie puławskie - uwarunkowania kształtujące wielkość populacji w latach 1932-2007. Wiad. Zoot., 2008, R. XLVI, 4: 37-40.
17.Szyndler-Nędza M., Luciński P., Bajda Z.: Ochrona zasobów genetycznych świń ras rodzimych - stan hodowli i wyniki oceny. Kraków, Wyd. własne IZ-PIB, 2007: 3-14.
18.Szyndler-Nędza M.: Rola i znaczenie rodzimych ras świń oraz możliwości ich ochrony w ramach Programu Operacyjnego Rozwój Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Wiad. Zoot., 2006, R. XLIV, 4: 9-14.
19. Tyburski J., Żakowska-Biemans S.: Wprowadzenie do rolnictwa ekologicznego. Warszawa, Wyd. SGGW, 2007.