EN
In 2-year seasonal experiments (cultivation in peat), the effect of chelated and mineral forms of zinc on the yield of greenhouse lettuce and on the content of zinc, copper, manganese and iron in lettuce leaves were compared. The following zinc doses were applied: 10, 20, 30, and 60 mg dm⁻³ of substrate. Using both forms of zinc in the studied range, good and similar yields were obtained. Zinc application in the mineral form caused a twice greater zinc concentration in lettuce leaves and a higher concentration of manganese, while copper and iron showed smaller concentrations.
PL
W 2-letnich doświadczeniach sezonowych (uprawa w torfie) porównywano wpływ chelatowej i mineralnej formy cynku na plon sałaty szklarniowej oraz zawartość w jej liściach cynku, miedzi, manganu i żelaza. Zastosowano dawki cynku: 10, 20, 30 i 60 mg·dm⁻³ podłoża. Stosując obie formy cynku, uzyskano w badanym zakresie dawkowania cynku dobre, nieróżniące się plony sałaty. Zastosowanie cynku w formie mineralnej spowodowało 2-krotnie większą koncentrację cynku w liściach sałaty, spowodowało także większą koncentrację manganu oraz mniejszą miedzi i żelaza.