PL
W świetle obowiązujących w Polsce regulacji prawnych każdy producent żywności, bez względu na wielkość, profil i charakter produkcji, jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo oraz jakość zdrowotną produkowanych wyrobów. Zakłady produkcji, przetwórstwa i obrotu żywnością powinny tworzyć oraz spełniać warunki gwarantujące wyprodukowanie zdrowego i bezpiecznego środka spożywczego. Warunki te są przede wszystkim związane z przestrzeganiem podstawowych zasad higieny i powinny być zapewnione podczas całego procesu produkcyjnego. Człowiek, obecny na każdym etapie produkcji, stanowi najsłabsze ogniwo w ciągu produkcyjnym. Świadomość istniejącego zagrożenia ze strony pracownika oraz przestrzeganie podstawowych zasad higieny gwarantuje dobrą jakość wyrobów spożywczych.
EN
According to current legal regulations in Poland, every food producer, without consideration on size, profile and production nature, is responsible for safety and nutritional quality of products. The basic principles of hygiene must be assured during whole production process to fulfill those requirements. These conditions are connected with Man is the weakest point in hygiene assurance during food processing.