PL
W latach 1999-2001 przeprowadzono ścisłe doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu zróżnicowanej ochrony rzepaku przed szkodnikami, chorobami i chwastami na jakość nasion. Oznaczono zawartość tłuszczu surowego, białka ogólnego i glukozynolanów oraz wyliczono plon tłuszczu i białka. Stwierdzono, że brak ochrony przed szkodnikami w całym cyklu badań wpływał na obniżenie zawartości tłuszczu o 1,8-2,8 punktu procentowego w porównaniu z obiektami, w których taką ochronę stosowano. Zawartość pozostałych składników nasion nie była modyfikowana stosowanymi środkami ochrony roślin. Nasiona polskiej odmiany mieszańcowej złożonej Margo charakteryzowały się lepszą jakością w porównaniu z odmianą populacyjną Star, ze względu na istotnie niższy poziom glukozynolanów i większą zawartość białka.
EN
A field experiment was conducted over 1999-2001 into the effect of varied control of rape against pests, diseases and weeds on the seed quality. Crude fat, total protein and glucosinolates contents were determined and the protein and fat yields were calculated. It was found that the absence of any pest control throughout the study period resulted in a decrease in fat content by 1.8-2.8 %, as compared to the protected rape. The other seed components analysed remained unaffected by the plant control applied. The quality of the Polish composite hybrid cultivar, Margo, was better than that of the conventional cultivar, Star, due to a significantly lower content of glucosinolates and a higher protein content.