PL
W pracy przedstawiono wyniki badań wpływu obróbki cieplnej na proces przemiału ziarna pszenicy. Obiektem badań było ziarno pszenicy odmiany Korynta. Ziarno o wilgotności początkowej 17,5% poddano działaniu promieni podczerwonych przez 30, 60, 90 i 120s. Przygotowane w ten sposób ziarno poddano przemiałowi a następnie oznaczone zostały wybrane parametry mąki i otrąb. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że obróbka ziarna pszenicy promieniami podczerwonymi przed przemiałem powoduje znaczące zmiany wilgotności otrzymanych produktów przemiału oraz wpływa na średni wymiar cząstki zarówno otrąb jak i mąki.
EN
The study presents the results of the effect of heat treatment on the process of milling wheat. The test object was a grain of wheat variety Korynta. Grain with initial moisture content of 17.5% was exposed to infrared radiation for 30, 60, 90 and 120s. Prepared in this way were subjected to a milling and then identified selected parameters of flour and bran. Based on the results of the research it was found that treatment of wheat grain prior to milling by infrared radiation causes significant changes in moisture content of the obtained milling products and affects on average particle size of bran and flour.