PL
W opracowaniu podjęto próbę identyfikacji działań innowacyjnych w gospodarstwach rolniczych w Polsce. Na podstawie literatury przedmiotu oraz własnych przemyśleń następujące mierniki zostały określone jako posiadające cechy innowacji: powierzchnia uprawy międzyplonów, udział strączkowych, przemysłowych i pastewnych w strukturze zasiewów, zużycie pasz treściwych na 100 kg przyrostu żywca wieprzowego, udział maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych w ogólnej wartości środków trwałych, udział środków transportu i silników w ogólnej wartości środków trwałych, wartość zakupu materiału siewnego i sadzeniaków, wartość inwestycji i remontów kapitalnych, wartość zlikwidowanych środków trwałych. Wykorzystując uwzględnione powyżej cechy stanowiące nośniki innowacji stwierdzono, że w badanych gospodarstwach rolniczych, współpracujących z IERiGŻ PIB, innowacje w największym stopniu dotyczyły: zużycia pasz treściwych na 100 kg przyrostu żywca wieprzowego w całej grupie gospodarstw oraz udziału maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych i poziomu nakładów inwestycyjnych z remontami kapitalnymi w grupie gospodarstw o pow. UR „15,1 ha i więcej ".
EN
In this paper an attempt was made to identify innovative actions on agricultural farms in Poland. On the basis of literature from this field and my own analysis, the following measures were defined as possessing innovation features: intercrop area, share of leguminous, economic and fodder plants in the crops structure, nutritive fodder consumption for the increase of 100 kg in slaughter pigs, share of machines, tools and technical equipment in the total value of fixed assets, share of means of transport and engines in the total value of fixed assets, the cost of sowable material and sets purchase, the value of investments and general overhauls, the value of liquidated fixed assets. Using the features above that are innovation carriers, it was found that in the agricultural farms taken into account in the research, which cooperate with IERiGŻ PIB (Institute of Agriculture and Food Economics National Research Institute) innovations were present to the greatest extent in the following respects: nutritive fodder consumption for the increase of 100 kg in slaughter pigs for the whole group of farms and share of machines, tools and technical equipment as well as investments level with general overhauls in the group of farms with an agricultural crop area "equal to or greater than 15.1 ha."