PL
Jabłka zbierano w stanie dojrzałości zbiorczej, po czym połowę z nich traktowano przez 24 h 1-metylocyklopropanem (0,65 μl∙dm-3) w temperaturze 1°C. Następnie obie grupy jabłek umieszczono na 6 miesięcy w temperaturze 1°C w trzech kombinacjach kontrolowanej atmosfery, gdzie stosunek procentowy dwutlenku węgla do tlenu wynosił 1,5:1,5; 3:3 i 5:3 lub w chłodni zwykłej, jako kombinacji kontrolnej. Zdolność przechowalniczą oceniano w odstępach dwumiesięcznych, zaczynając od 2 miesiąca przechowywania. Okazało się, że w warunkach chłodni zwykłej jabłka mogą być przechowywane przez około 2 miesiące. Dłuższe przechowywanie w takich warunkach powodowało nasilone występowanie rozpadu starczego. Zależność tę obserwowano w obu latach badań zarówno bezpośrednio po przechowywaniu, jak i po 7 dniach symulowanego obrotu. Natomiast w kontrolowanej atmosferze, wraz ze wzrostem stężenia dwutlenku węgla, wzrastał odsetek jabłek uszkodzonych przez CO2. Zastosowanie 1-MCP również zwiększało częstotliwość występowania uszkodzeń spowodowanych nadmiarem dwutlenku węgla. Podsumowując należy stwierdzić, że jabłka klonu U 641 należą do owoców wrażliwych na nadmiar CO2. W warunkach kontrolowanej atmosfery powinny być przechowywane w niskim stężeniu CO2.
EN
Apples of U 641 scab resistant clone were picked at the optimum harvest date and half of them was treated with 1-methylcyclopropane (1-MCP) for 24 h at 1°C. Then both groups were placed in three controlled atmosphere combinations (CO2 to O2 percentage ratio = 1.5:1.5; 3:3 and 5:3), or in a common cold storage as a control, at the temperature of 1°C for 6 months. Fruit storage ability was assessed at 2-month intervals, beginning from the first two months of storage. It revealed that under common cold storage conditions apples could be stored for about two months. A prolonged storage under such conditions can result in worsening of fruit storage ability, expressed in an increased incidence of senescence breakdown. Such dependence was observed at each date of assessment, immediately after storage or after 7 days of shelf life at room temperature. With the increase of CO2 concentration, the incidence of flesh and skin damages also clearly increased. 1-MCP increases the occurrence of CO2 injury. It is concluded that the U 641 apples belong to fruits sensitive to CO2. Under the controlled atmosphere conditions they should be stored at a low concentration of CO2.